tisdag 3 mars 2020

Yoldiavägen ännu en gång

Bild: Jörgen Auer
Det här är Yoldiavägen i Mantorp. I alla fall dess sträckning väster om Tollstadvägen. Konstigt namn för resten, Yoldia. Var kommer det ifrån? Ja, det skrev jag om redan 2012 här på bloggen, men upprepar mig gärna.

Bild: Jörgen Auer
Så här ser gatan ut öster om och sett från Tollstadvägen. Men nu till Yoldia.
För så där 11 500 år sen, efter att landisen dragit sig tillbaka och 700-800 år framåt fanns ett hav i Norden, en föregångare till Östersjön. I Östergötland finns bland annat Örbackens naturreservat i Mjölby kommun som en påminnelse om Yoldiahavet, Men varför Yoldia? Vad betyder det? Jo, namnet är naturligtvis påhittat långt efter att havet drog sig tillbaka och kan tillskrivas ishavsmusslan Yoldia arctica (numera Portlandia arctica). Men varför heter musslan Yoldia? Jo, tack vare en i Spanien född dansk greve Yoldi. Alfonso Maria de Aguirre y Gadea som levde 1764 till 1852. Greve Yoldi var spansk legationssekreterare i Haag, St Petersburg, Paris och Wien innan han kom till Köpenhamn som spanskt sändebud. Frederik VI utnämnde honom 1818 till överceremonimästare vid danska hovet, där han senare blev Överkammarjunker. Greve Yoldi intresserade sig särskilt för blötdjur (konkyliologi, egentligen läran om blötdjur/skalen).
I Sverige finns även en gata på Lidingö (i stadsdelen Gåshaga) som heter Yoldiavägen.

Bild: Jörgen Auer
Längst österut gränsar Yoldiavägen till ett grönområde och en mindre skog och där håller man nu som bäst på att förbereda marken för ytterligare ett bostadsområde i Mantorp. Området är beläget bakom träden som syns på min i dag tagna bild. Jag lär återkomma med bilder från det nya området.

Inga kommentarer: