söndag 4 februari 2024

Getingbo och Sydpolen

Bild: Jörgen Auer
Så sinnrikt bygge. Jag hittade den i en rabatt i går efter att snötäcket som tidigare låg där nu är borta. Men har det alltid legat där? I så fall är det jordgetingar som byggt. Fast troligare är nog att det blåst ner från en takkant eller blåst ut från en bod. Det är väl ett getingbo? Eller kan det vara bibygge?

Bild: Jörgen Auer
Så här ser det ut på lite längre avstånd. Det konstiga med bygget är att jag inte har såg några getingar eller bin i somras. Kanske är det äldre än så och har ytterligare ett år på nacken? Äh, det spelar ingen roll. Inte som bostad längre, och inte som märklighet. Världen är full av getingbon. Inte. Där jag brukar befinna mig tycker jag att getingarna har minskat i antal. Som väl är.

Bild: Jörgen Auer
Jag fick leta en stund i dag när jag var på jakt efter något som sätter lite färg på tillvaron. Men här har jag i alla fall något. Jag visste väl att den där ljungen skulle ge mig något en vacker dag. Inte för att dagen har varit särskilt vacker, men ändå. Jag höll mig i alla fall utomhus ett par timmar, mest för att plocka nedfallna grenar i trädgården.

Bild via Svt
På kvällen såg jag Mästarnas mästare och gladdes och rördes av "grannen" Johanna Davidssons kampanda. Att hon var så otroligt stark i jägarvila anade jag inte. Hon utklassade till och med Ingemar Stenmarks tid och dessutom var tre andra deltagare också bättre än honom. Fantastiskt.

Bild via Johanna Davidson och Svt
Att jag kallar henne "granne" är för att hon är uppväxt i Normlösa, bara en mil från mig, där har hon släktingar kvar. Själv lär äventyraren numera bo i Tromsö i Norge och arbeta som sjuksköterska. För dig som inte vet vad för slags mästare hon är kan jag berätta att hon skidat ensam till sydpolen 2016 och gjorde det på rekordtiden 38 dagar, 23 timmar och 5 minuter.  2014 korsade hon tillsammans med systern Caroline (som bor i Normlösa) Grönland på 36 dagar. Till de äventyren kan läggas att Johanna även har paddlat längs hela Sveriges kust och fortsatt längs Finlands. Imponerande.
Tillsammans med Hanna Mi Jakobson har Johanna Davidsson skrivit boken Solo sister: Vägen till Sydpolen.


Inga kommentarer: