söndag 20 december 2009

Blir det SM här även nästa år?

Bild: Jörgen Auer
Att göra en piruett på is, och med skridskor på fötterna är inte lätt. Det vet vi alla som försökt någon gång. Men Karolina Hallqvist i Linköpings konståkningsförening kan, minsann. Till och med i nigsittande. Det, och för att hon åkte så bra gjorde att hon avancerade upp till tiondeplatsen i damseniorernas kamp om SM som åkts i Linköping.
Bild: Jörgen Auer
Även Emelie Fagerlind från Skövde kunde piruettera sittande. Imponerande.
Bild: Jörgen Auer
Så blev det dags för de sista fem, som egentligen var de bästa fem efter korta programmet, att inta isen. Först för att värma upp, sedan för att göra sin friåkningsprogram. Tibros Lou Lundbäck kom förbi i virvlande rött under "the warm up".
Bild: Jörgen Auer
Och damstjärnan, Viktoria "Vicky" Helgesson, vann förstås. Hon åkte så härligt och grant att jag kom att tänka på sommar. Hon syntes mig som en fjäril på en blommande äng.
Bild: Jörgen Auer
Och lillasyster Joshi for förbi min plats i kraftfull stil. Hon är fortfarande junior men har klivit upp på seniorplats och gör det så bra att hon tog silver bakom syrran. Mamma Christina är för övrigt tränare för båda. Men ändå snackas det inte så mycket konståkning hemma, påstår systrarna.
Bild: Jörgen Auer
Här är han, Sveriges bäste skådespelare, förlåt, konståkare - Kristoffer Berntsson, Göteborg. Hans konståkning är som teaterföreställningar. Ändå säger han att han funderar på att sluta. Han är nämligen snart klar civilingenjör (elkraft). Det var väl det som gjorde att han tog ledningen! redan på kortprogrammet och sedan gjorde strömhopp! av högsta klass. Att han både lyfte och landade så snyggt varje gång var inte så konstigt. Han tävlar ju för Landvetter.
Bild: Jörgen Auer
Men här har ni mannen som kommer att övertrumfa Berntsson. 21-årige Adrian Schultheiss, mer poweråkare än sin sex år äldre kollega, och med ett kvadruppelhopp i bakfickan. När han kan använda det även på tävling (han gjorde det på uppvärmningen i dag) då är han nummer ett. Plus att han gärna får ta efter Berntssons uttrycksfullhet - då är han en man för absoluta världseliten. Det ska bli intressant att se vad de båda kan göra på EM.
Bild: Jörgen Auer
Och här är ytterligare ett framtidsnamn. Ett stort namn. Dessutom låter det som en världsmästare - Alexander Majorov. Han kommer från Luleå och har en pappa som också heter Alexander Majorov. Lill-Alex har en härlig höjd och fart i sina hopp och kan bli hur bra som helst. I Linköping fick han nöja sig med att bli trea. Men då vet han ju att han har två åkare framför sig som kan gå in vart som helst bland de åtta bästa i EM.
SM är slut för den här gången, andra året i rad i Linköping med Linköpings konståkningsförening som värd. För min del får svenska förbundet gärna förlägga SM hit vareviga år. Och hemmaklubben kvalade in hela sju åkare till tävlingarna och ingen av dem gjorde bort sig. Karolina Hallqvist var tia i damseniorerna, Lina Wingren åtta i JSM, Elin Sievert sjua i RM för flickor. Tack för det. Och tack för mig.

Inga kommentarer: