fredag 24 september 2010

I Correnvelodromen

Bild: Jörgen Auer
Vad nu? Åker kollegan Axel Swartling cykel inomhus? Ja, men bara för Auerbloggens skull. Den här kanonfina cykeln har för övrigt Axel byggt själv! Det är sant. Det imponerar till och med på mannen bakom hörnet - Hans Frominder. Axel är såväl cykelentusiast som dito fantast och gillar något för svensk vidkommande så udda som bancykling. Faktum är att hans cykel är en velodromcykel. Men? Det finns väl ingen velodrom i Linköping? Eller i Östergötland? Nej.
Det finns bara en i hela Sverige. I Falun. Den ligger i ett sedan i vintras nyggt bygge som heter YA Arena i Främby Hallar i Falun.Under hösten, vintern och våren kommer tre typer av tävlingar att arrangeras på den nybyggda velodromen i YA Arena i Främby Hallar i Falun och om jag är rätt underrättad så är det tävlingspremiär i helgen som kommer. Då körs första deltävlingen (av tio) i Omnium Cup. Det här sa inte Axel något om när vi talades vid tidigare i dag, så det kanske är nytt även för honom?
Omnium cup avgörs i sex olika grenar och den cyklist som har lägst platssiffra efter alla grenar vinner. Grenarna är:
Flygande varv (190 meter) – snabbaste tid vinner.
Scratch – gemensam start och först i mål vinner.
Individuell förföljelse – 21 varv, 15 varv, eller 10 varv. Snabbaste tid vinner.
Poänglopp – masstart med spurt var tionde varv samt möjligheten att vinna och förlora poäng om man varvar eller blir varvad av klungan.
KM – antingen 1 km, 750 meter eller 500 meter en och en på tid och bästa tiden vinner.
Eliminering – masstart med spurt vart annat varv där sista cyklist plockas av.
Fast allt det där vet nog Axel.

1 kommentar:

Anonym sa...

axel och hans cykel truckar på! vad fin bilden var!