lördag 30 april 2011

Mc-kortegen från Öjebro

Bild: Jörgen Auer
Här står Conny Persson från Sommen och väntar på valborgsmässoaftonens mc-kortege till Skänninge. Han står i Öjebro eftersom han är och hälsar på vänner i Skänninge och inte har haft tid att vara med vid starten i Linköping. Men han vill gärna vara med sista biten och väntar in kortegen här.
Bild: Jörgen Auer
Conny har haft en lång rad mc, över tio, men har nu en lite ombyggd Suzuki GSX 1100. Han berättar att han har bott i Skänninge under flera år men att han numera flyttat hem till barndomsorten Sommen.
Bild: Jörgen Auer
Vi är nog ett 50-tal som befinner oss i Öjebro och tittar på kortegen. Conny säger att han kände på sig att regnet skulle dra förbi och att solen skulle titta fram.
Bild: Jörgen Auer
Så drar han iväg. Det brummar till och vi ser honom försvinna landsvägen bort.
Bild: Jörgen Auer
De är många i kortegen, i olika färger och märken.
Bild: Jörgen Auer
Och de åker på lite olika vis.Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen AuerBild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen AuerBild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen AuerBild: Jörgen Auer

Unik bild?

Bild: Jörgen Auer
Inte många har sett det jag har sett i dag. Kanske är jag först i världen att fotografera det - en stör som stör en trana.

(Här ska noteras att jag i ett dygns tid trott att det är en häger - men den kände fågelskådaren Claes Nilsson har rättat mig. Det ser du väl på stjärtfjädrarna, sa han.)

Vem där?

Bild: Jörgen Auer
Bara ett träd i skogen. Men... visst är det väl någon som klättrar där uppe? Men vem?

Flytta vägen?

Bild: Jörgen Auer
Det här ser inte bra ut. Någon måste nog åtgärda problemet och flytta vägen så att inte den stackars träpinnen förstörs.

Stadsliv Peking

Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer
Bild: Jörgen Auer

För 50 år sen

30 april 1961 var en söndag. En dag då bland många andra tre blivande fotbollsspelare föddes: belgaren Franky Van der Elst som spelade 86 landskamper mellan 1984 och 1998. I klubbfotbollen tillhörde han Molenbeek (78-84) och Club Brugge (84-99). Trots att han var defensiv mittfältare tilldelades han två gånger (90 och 96) den belgiska gyllene skon (svenske Pär Zetterberg som spelade för Anderlecht har också fått den utmärkelsen två gånger - 93 och 97). Van der Elst var med och spelade fyra VM: Mexiko 1986, Italien 1990, USA 1994, och Frankrike 1998 och han finns också med på brasilianske fotbollsspelaren Pelés lista över världens 125 bästa spelare.

Islänningen Arnó Gudjohnsen, proffs i belgiska Lokeren 78-83, Anderlecht 83-90, Bordeaux 90-92, BK Häcken! 93, och sedan spelade i Örebro SK 94-98, (sonen Eidur spelar 2011 i Fulham men har varit runt i flera år i bland annat Eindhoven, Bolton, Chelsea, Barcelona, Monaco, Tottenham, Stoke). Arnór spelade 73 landskamper för Island och om honom och hans son kan berättas att de är de enda far och son som spelat för Island i samma landskamp. Arnór var 34 och Eidur 17, men de fick ändå inte spela tillsammans för när Arnór byttes ut till andra halvleken ersattes han av sin son -i en match där Island slog Estland med 3-0.

Även tysken Thomas Schaaf i Werder Bremen, föddes den här dagen för 50 år sen. Schaaf har alltid varit klubben trogen, spelade själv 78-95 och gjorde 281 matcher, var med och vann tyska ligan 88 och 93, och två cupsegrar därtill. Började på bänken i Cupvinnarcupens final mot Monaco 92, men kom in efter 30 minuter och fick vara med och vinna med 2-0. Som tränare i Bremen har han fört laget till tyska dubbeln 2004, seger i både liga och cup, tyska cupen (DFB Pokal) vanns även 99 och 2009, och 2006 kom klubbens hittills enda seger i den tyska ligacupen (DFB Ligapokal).

fredag 29 april 2011

Jubel i London

Ur SvT:s sändning

Det flaggades och viftades och jublades i London i dag.
Ur SvT:s sändning
Anledningen var förstås bröllopet mellan prins William och hans Kate Middleton i Westminster Abbey. En miljon Londonbor sägs ha kantat kortegevägen och tre miljarder beräknas ha tittat på bröllopet på teve.
Prins William blev på bröllopsdagen utsedd till hertig av Cambridge, en titel han förlänades av drottning Elizabeth II, och Kate Middleton kommer att bli hertiginna av Cambridge. "Drottningen har i dag haft nöjet att tilldela prins William av Wales ett hertigdöme. Hans titlar kommer att vara hertig av Cambridge, greve av Strathearn och baron Carrickfergus", meddelade det engelska hovet.
Själv har jag aldrig kommit närmare hovet än att jag som ung rökte Prince.

Ur dagens Corren

Man måste ha tro

Kinesen i mig vaknade och gjorde som de andra människorna i parken, hoppade upp i hängställningen och så bar det iväg i armstyrkeredskapet. Det gick bra en gång, två gånger, till och med tre, men redan på fjärde bytet missade vänsterhanden greppet och jag föll. Dock inte länge, jag var ju bara en decimeter över jorden så fötterna tog strax mark. Men en man som betraktat mina förehavanden nickade ändå uppskattande och log innan han svingade sig upp och visade hur man skulle göra. Med lätthet skiftade han arm och svingade sig som en apa genom klätterställningen.
Det var i Temple of heaven, den stora oasen i Peking (Beijing), som det gick upp för mig varför kineserna är så bra i idrott, särskilt gymnastik. Det är för att de har träningen med sig i blodet redan från fosterstadiet. För här tränar hela familjen tillsammans på söndagarna. Både barn och föräldrar leker i redskapen -- de gör arm- och rygghävningar, de sparkar med benen i benstyrkeredskapen, de hoppar upp i räck och hänger på raka armar och ser ut som elitgymnaster allihop. Och de är glada eftersom de får vara tillsammans.
Hemkommen till lilla Mantorp skämdes jag lite för att jag tränat så lite under en vecka i Kina och mest ägnat mig åt mat och dryck och bestämde mig för att springa en runda. Det bar åt skogen.
Jag hade dåligt flås. Joggade visserligen 400 meter ner till skogen, men bestämde redan där att i första backen (och värsta - av kollega Mildaeus en gång kallad för berg) fick det bli gång. Så jag gick uppför. Mötte två frågvisa pojkar.
Springer du, frågade den ene.
Ja, fast väldigt sakta.
Varför springer du inte åt andra hållet då, frågade den andre.
För att jag alltid har sprungit åt det här hållet.
Men du går ju?
Sant. Jag berättade att jag hade varit bortrest till Kina och ätit för mycket där.
Åt du med pinnar?
Ja.
Var det svårt?
Ja-a först, men det blev lättare.
Det är nog samma sak om du börjar springa nu, först är det lite svårt, men sen blir det lättare och på slutet går det jättefort. Man måste tro att det ska gå bra.
Pojken hade förstås rätt. Träningen i sig är jättebra, men utan positivt tänkande funkar det inte. Inte ens i Kina.

(Den här texten finns även i fredagens Östgöta Correspondenten samt även på corren.se/sport)

Kinesiska muren en gång till

Bild: Jörgen Auer
Kinesiska muren - så fantastisk. Så vacker, så gammal, så häftig, och så lång.
Bild: Jörgen Auer
Med början på 200-talet före Kristus och framåt till någon gång på 1600-talet byggdes i öst-västlig riktning bortåt 700 mil av en försvarsmur med vakttorn och vapenrum. Muren byggdes för att i första hand skydda mot fiender från norr - mongolerna.
Bild: Jörgen Auer
Naturligtvis finns muren med på Unescos världsarvslista och de mängder av turister som kommer till de särskilda och restaurerade "besöksmurarna" får goda tillfällen till både
Bild: Jörgen Auer
motion och rekreation. Att det är förfärligt brant på sina ställen visar väl den här bilden från Mutianyu.
Bild: Jörgen Auer
Bilder ja, massor av fotograferingsvinklar blir det, förstås.
Bild: Jörgen Auer
Och i de svala vakttornen kan man svalka sig undan solstrålarna och stanna en stund för att bara njuta av natursceneriet. Man vill se mer, och mer, och mer. Men det får man kanske göra nästa gång?

För 50 år sen

Den här dagen för 50 år sen debuterade den då 25-årige italienske tenoren Luciano Pavarotti på operascenen, det gjorde han som Rodolfo i La Bohème på Teatro Municipale i Reggio nell´Emilia.
En som föddes den här dagen för 50 år sen är norske skidåkaren Pål Gunnar Mikkelsplass. Norrmannen tog OS-silver på 15 km i Calgary 1988. Han var också med och vann stafettguld i VM 1982 och 1985.

torsdag 28 april 2011

Lost i Peking

Bild: Jörgen Auer
Vad är det med Beijing (Peking) som fascinerar mig så? Jo, det är de många skyskraporna, nybyggnationen, nyetableringarna, framgångsvågen, storleken, antalet människor (20 miljoner). Och naturligtvis historien.
Bild: Jörgen Auer
Men det är också kontrasterna. Alla bor inte i de flotta kvarteren i city, och för övrigt finns det mindre snygga kvarter även mitt i stan, alldeles intill höghusen, bankerna, affärerna, och de många marknaderna.
Bild: Jörgen Auer
Beijing är inte som jag förväntade mig. Det är så mycket mer. Av allt. Synintryck, luft, ljud. Bilister som tutar. Bussar likaså. Elmopedister och elcyklister som ljudlöst rullar omkring som andeväsen och kan skrämma slag på en ouppmärksam turist. Människor som flanerar i lugn och ro intill den brusande, rusande middagstrafiken och som verkar skönt avslappnade och coola. Och vackra. Som den här modellen som blev plåtad alldeles intill oss när vi fikade i de eleganta citykvarteren vid The Place.Bild: Jörgen Auer
Men man får ont i nacken. För höghusen är så stora, spännande, och vackra. De flesta är byggda för bara några år sen. Antagligen bara för att vara klara till OS 2008. Jag talade med en student som sa att hennes föräldrar inte hade några problem med den omvälvande förändringen från det gamla Peking till det nya, men att hennes mormor kände sig "lost" när hon besökte Beijing. Jag förstår henne. Jag kände mig också lost.

Peking-touch ger lottovinst?

Bild: Jörgen Auer
Nej, nu är jag ju hemma igen och har tid att lägga in nya bilder från jättestaden Peking. Här står en grupp turister och blickar ut över Den förbjudna staden - Gugong. En fantastisk samling antika byggnader från Ming och Qingdynastierna och som började byggas på 1400-talet.Bild: Jörgen Auer
Samlingen byggnader är hela 800 stycken och tillsammans har de 8000 rum och 720 000 kvadratmeter.
Bild: Jörgen Auer
De gamla skulpturerna och husen och allt som tänkas kan älskas av kineserna som gärna vill röra vid det gamla för att få lycka och välgång i livet.
Naturligtvis rörde jag också vid dem och nu är frågan om lyckan kommer redan till Lottodragningen på lördag?

För 50 år sen

Ur Corren 28 april 1961
Helga Sandburg, 42-årig dotter till den amerikanske författaren och svenskättlingen Carl Sandburg var på besök i Sverige och besökte så klart sina farföräldrars barndomsmiljöer i Åsbo och Appuna. På bilden ses Helga th, själv författare och poet, med släktingen Herta Arvelius. Den som vill läsa mer om Carl Sandburg (Nobelprisnominerad fem gånger och två gånger vinnare av Pulitzerpriset, kan göra det på Tomas Junglanders utomordentliga hemsida
Ur Corren 28 april 1961
IFK Norrköping går bra i allsvenskan nu, och det gjorde klubben även 1961 även om man inte vann utan slutade tvåa, fem poäng bakom Elfsborg. Boråslaget vann för övrigt hemma på Ryavallen med 3-0 mot IFK, men Norrköpingsklubben vann å andra sidan hemmamötet på Idrottsparken med 5-1. Även om IFK Norrköping kan man läsa en hel del om hos Junglander.

I hoppet bor ljuset

Bild: Jörgen Auer
Låt mig börja den här dagen med en mås. Den färdas mot ljusare tider. Som vi. I alla fall hoppas vi alltid att de ska bli ljusare, ännu bättre än de är. I hoppet bor ljuset.
Och dagen verkar ju bli lovande.

onsdag 27 april 2011

Lite mer Peking och ett tak

Bild: Jörgen Auer
Beijing Capital International Airport är en av världens största flygplatser, en enorm anläggning som stod klar till OS 2008. I dag fick den vara med på det här hörnet i den här bloggen, vars skribent varit i Peking en vecka för att studera stadslivet och se om det kan vara något för Linköpings och Correns stadsliv. Bara taket på terminal 3 är värt att beundra, och trean är den näst största terminalen i världen efter Dubai. Bygget påbörjades 2004 och stod klart i slutet av 2007 och här beräknas till 2015 en liten blygsam skara resenärer till 60 miljoner! om året. Det är långt från hela terminalen som syns på denna bild, kan sägas. Den lilla kameran som kvinnan till höger på bilden håller upp får dock plats så stor den är. Skymd bakom tummen och pekfingret.

För 50 år sen

Ur Corren 27 april 1961
Vem som var Linköpings stjärnmopedist fär 50 år sen framgår väl här? Bo Jakobson.

tisdag 26 april 2011

Sockerbit som drar

Bild: Jörgen Auer
Hit dras turisterna i Peking som flugor till en sockerbit - bara man kommer över gatan. Xiu Shui: silkesmarknaden som långt ifrån bara är en marknad för silke. Nej nej, nej, här kan man köpa nästan allt. Och de ungdomliga försäljarna drar och tar i dig och berömmer dig för din ungdomliga uppsyn och din snygga fru, vackra bror, ditt tjusiga hår, vad som helst, bara du handlar. Och det gör man.
Bild: Jörgen Auer
Men det finns många marknader i Peking, nästan en i varenda stadsdel, och den ena med billigare varor än den andra. Men är det bara bra grejer? Nej, men det är det ju inte på Skänninge marken, heller.
Den här bloggen återkommer med mer info om Peking och vad man kan tänkas hitta på och hitta där. Men det kommer en annan gång. Kanske i morgon kväll. I väntan på det kan man alltid läsa Corren. Har man inte Corren kan man läsa vad som helst. Av läsning blir man klok.

För 50 år sen

Ur Corren 26 april 1961
Att vara snygg i håret har människan nog alltid gillat att vara. Så också för 50 år sen förstås.

måndag 25 april 2011

Rensopat i Peking

Bild: Ingvar Falk
Jaha, var är det nu någonstans som ni ville att jag skulle hjälpa till? Stadslivs utsände fick låna en cykel av kommunalarbetarna Sing och Long i Peking och gjorde sen precis som i Linköping - plockade skräp och fimpar på Stora torget, det vill säga Himmelska fridens torg. Men lättare jobb har jag aldrig haft, för det fanns inte en fimp och inte ett papper. Rensopat skulle man kunna säga. När blir det så i Linköping?

För 50 år sen

Ur Corren 25 april 1961
För 50 år sen dominerades den här dagen av nyheter från Algeriet och så förstås bärgningen av regalskeppet Vasa. Jag minns själv att jag satt och tittade på bilderna i tevenyheterna och tyckte att det var alldeles fantasstiskt att man kunde få upp ett så gammalt skepp. Och det var det ju.

söndag 24 april 2011

Skönt i tempel of heaven

Bild: Jörgen Auer
Vilka färger! Söndagen ägnades åt vila - och var passar det bäst i Peking? Jo, i parken Tempel of heaven dit pekingborna själva vallfärdar just på söndagarna för att vila och koppla av.
Bild: Jörgen Auer
Hur många som var där i dag? Vet inte, men kanske såg vi 50 000. Det är lite svårt att säga, parken är så stor, så stor och pekingborna så många - 20 miljoner!
Bild: Jörgen Auer
Dagens bästa musikaliska inslag svarade den här munspelsgruppen för. I övrigt: Stadsliv Peking återkommer på den här bloggen.