torsdag 28 april 2011

Lost i Peking

Bild: Jörgen Auer
Vad är det med Beijing (Peking) som fascinerar mig så? Jo, det är de många skyskraporna, nybyggnationen, nyetableringarna, framgångsvågen, storleken, antalet människor (20 miljoner). Och naturligtvis historien.
Bild: Jörgen Auer
Men det är också kontrasterna. Alla bor inte i de flotta kvarteren i city, och för övrigt finns det mindre snygga kvarter även mitt i stan, alldeles intill höghusen, bankerna, affärerna, och de många marknaderna.
Bild: Jörgen Auer
Beijing är inte som jag förväntade mig. Det är så mycket mer. Av allt. Synintryck, luft, ljud. Bilister som tutar. Bussar likaså. Elmopedister och elcyklister som ljudlöst rullar omkring som andeväsen och kan skrämma slag på en ouppmärksam turist. Människor som flanerar i lugn och ro intill den brusande, rusande middagstrafiken och som verkar skönt avslappnade och coola. Och vackra. Som den här modellen som blev plåtad alldeles intill oss när vi fikade i de eleganta citykvarteren vid The Place.Bild: Jörgen Auer
Men man får ont i nacken. För höghusen är så stora, spännande, och vackra. De flesta är byggda för bara några år sen. Antagligen bara för att vara klara till OS 2008. Jag talade med en student som sa att hennes föräldrar inte hade några problem med den omvälvande förändringen från det gamla Peking till det nya, men att hennes mormor kände sig "lost" när hon besökte Beijing. Jag förstår henne. Jag kände mig också lost.

Inga kommentarer: