torsdag 7 april 2011

Jag sprang som i fornstora dar

Bild: Peter Jigerström
Redan som liten fascinerades jag av Bibelns berättelser om hur Jesus gör mirakel, flera stycken. Han botar blinda, han utfordrar flera tusen människor med en fisk, han går på vatten, han botar en lam. Till den sistnämnde säger han: Stig upp, tag din bädd och gå. Och den lame knallar iväg. Otroligt!

Det där har jag emellertid inte trott på. Inte förrän i tisdags då jag var på Linköping Health Care (som borde heta Linköpings Hälso-Center) och fick se med egna ögon hur en "lam" plötsligt kunde gå. Mirakulöst! Men den här gången var det verksamhetschefen StenOve Ringborg som botade. Eller, ja, det var en maskin som kallas G-trainer som var mirakelutförare. Och de som kunde gå var skadade och svårt linkande LFC-spelarna Maja Krantz, Tilda Heimersson, och Lisa Klinga. Därtill kunde förre hockeyspelaren Fredrik Emvall plötsligt springa, han som inte kunnat springa på flera år på grund av onda knän. Nu sprang han som en yngling.

Jag fick själv prova och klev in i maskinens plastpåse. Luft blåstes in omkring mina ben och fyllde den tättslutande påsen. Och så sprang jag. Lätt som en plätt. Det var som om jag sprang på en kudde och mina ben vägde ingenting. Mina fötter ännu mindre. Fanns de ens? Jag fick ett lyft som löpare och sprang som i fornstora dar och trodde att jag skulle kliva ut ur maskinen som 20-åring eller så. Huvudet behöll dock sin ålderdom och lyckligtvis lät jag bli att försöka flirta med tjejerna.

Nu är frågan bara vem som byggde en sådan maskin redan för två tusen år sen?


(Den här texten finns även i Correns fredagstidning under vinjetten Cnorren)

Inga kommentarer: