söndag 18 september 2011

Liten historik från Kisa

Bild: Jörgen Auer

Visst ja, glömde tala om att jag var på Kisa Wärdshus och åt i går. Hustrun fyllde år och det firade vi med Åsundengös på wärdshuset. Vilka härliga byggnader det är för resten kring Tingshustorget i Kisa, som tydligen var marknads- och samlingsplats redan för 500 år sedan.

Just här skar nämligen de viktiga handelslederna från sydväst och sydost varandra och förbi här drog vägen Stockholm-Kalmar. Omkring 1668 fick orten tydligen tingsstatus och redan då fanns det gästgivaregård på platsen där hotellet, tingshuset, och wärdshuset ligger idag, vid det lilla torget. Wärdshuset omnämns redan 1634 som Kisa Krogh. Kisa by bestod då av fyra huvudgårdar: Prästgården, Kullagården, Värgården, och Gästgivaregården.

I Kinda kommun har man för avsikt att diskutera huruvida man ska fira 400 år 2012. Det kommer att ske just på Kisa Wärdshus den 18 oktober. Varför just 400 år? Jo, mellan 1611 och 1613 lät svenske kungen Gustav II Adolf bygga upp en depå (ett kungsstall) inför slaget mot danskarna i Kalmarkriget. Och det skedde just i anslutning till Kisaåns broövergång, alltså där de tidigare nämnda vägarna möttes. Mer kungligt: i Kisa övernattade såväl Karl XI som Karl XII under flera resor mellan Stockholm och Kalmar.

Inga kommentarer: