söndag 10 november 2019

En idol från Lettland

Nordisk Familjeboks sportlexikon
Så har jag åter roat mig med att slå i mitt gamla sportlexikon från 1939: Nordisk Familjeboks sportlexikon där man kan hitta godbitar. Om man gillar att nörda ner sig i personer och detaljer i sportens fascinerande värld, vill säga. Alla gör inte det, men se det gör jag. 
Den här gången väjer jag att titta i andra bandet från bröstsim till flugfiske och slår på måfå upp sid 509. Där fastnar min blick på en bild på en manlig gångare och texten om honom. Dalinsj, Janis, står det att han heter. Lettländsk gångare, född 1906 och lantbrukare får jag veta. Det står även att han var en av världens bästa gångare, som bland annat vann silver på 50 km vid OS 1932 och tog guld på EM 1934. Men det första som lexikonet tar upp om hans bedrifter är fyra segrar vid något som heter Quer durch Berlin, där han tydligen vann 1930, 1931, 1932 och 1939. Vid Berlin-OS 1936 ledde han femmilen vid vändpunkten (25 km), men 20 km före mål utgick han.
Dalins satte även flera världsrekord och blev en stor idrottsidol i Lettland där han 1938 fick ett stadion uppkallat efter sig i hemstaden Valmiera - Janis Dalins stadium. Även en gata i staden bär hans namn. Det kan man läsa på Wikipedia där man också får veta att han var avled i Melbourne 1978. Jag vill veta ännu mer och googlar hans namn. Får naturligtvis napp.
På prabook.com kan man få veta mera om lettländaren som var gift med Ella och hade tre barn: sönerna Ivars och Janis och dottern Rudite. Med familjen tog han sig till Australien 1949 och jobbade som snickare i Benalla innan han flyttade till Melbourne där han så småningom avled 73 år gammal 11 juni 1978. Dalins var den första lettländska friidrottare som vann en olympisk medalj. Efter honom har två andra gångare också tagit OS-medalj. Adalberts Bubenko brons på 50 km i Berlin 1936 och Aigars Fadejevs silver på 50 km i Sydney 2000 (medaljvalören har jag letat upp på annat håll).
Prabook vet också att berätta om en i Lettland mycket välkänd sång från 30-talet. En sång med den roliga titeln: Ak, kaut man Dalina kãjas bûtu (Oh, om jag bara hade Dalins ben).

Inga kommentarer: