tisdag 19 november 2019

Grattis, 50-åriga Heda

Bild: Jörgen Auer
I dagens Corren skriver jag om Heda Ridklubb som fyller 50 år i år och som firar det på fredag med en jubileumsfest. Undrar om grundaren Lars Hansson kommer? Nej, jag tror inte det, han är över 90 nu. 93 närmare bestämt. Men det var han, militären Hansson som startade klubben i egen regi 1969. Långt senare kom han att bli mer känd som mannen bakom Öknehult, ni vet idyllen vid Stensjön 11 kilometer nordväst om Kisa där så många sommarridläger ägt rum. Även jag har varit på läger där, ett tredagarsläger för vuxna. Då skrev vi 1990 och Ryttar-VM skulle arrangeras i Stockholm, det var som ett led i Correns införmaterial som jag var där. Nog om detta. Nu mer om Heda vid Kungsbro utanför Berg i stället, där jag har varit flera gånger på tävling och även på annat reportage, en varm sommardag minns jag särskilt när Correns husbil kom dit för sommarreportage. Då var Mia där. Mia Eriksson, ridskolechefen som jag träffade nu också. Under mitt besök den här gången, i lördags stod programridning på schemat och Mia var domare. Här har hon synpunkter, ris och ros, på Johanna Rosengrens dressyrprogram med Lady i en Lätt C:1. Mia är den blonda nacken här, bredvid sig hade hon Elli Moback, en annan av de fyra instruktörer som jobbar på Heda.

Bild: Jörgen Auer
Här en instruktör till: Cissi Peterson. Hon red en lätt B:1 på Rosé, eller som hon heter: De Macha E. Men vem kan säga dé?

 Bild: Jörgen Auer
Cissi och Rosé såg imponerande fina ut ihop, tycker jag. Bra att få ihop hästen så bra, med tanke på att den inte tävlat på länge efter skada. Ännu bättre gick det tydligen dagen efter, söndagen, när Heda arrangerade en tävling och ekipaget nådde bra domarsiffror och en fin andraplats. Kanske tack vare lördagens genrep. 

Bild: Jörgen Auer
Var det här segraren, kanske? Nej, det här är Gunnar Andersson, ordförande i Heda Ridklubb. Han har visserligen vunnit en maskeradhoppning på Heda en gång, men det var länge sen och dessutom inte dressyr som Gunnar har svårare för, enligt egen utsago. Hästen heter Dopings. men har så vitt jag vet ingenting med dopning att göra. Inte Gunnar heller. Jag vet inte varför, men jag blir hungrig när jag tittar på den här bilden.

Bild: Jörgen Auer
De här tre känner vi igen. I alla fall jag. Det är ju Johanna Rosengren och Lady från första bilden samt Mia Eriksson. Bilden togs i det till mysigt stall ombyggda vagnslidret. Det var så mysigt där att jag nästan kan tänka mig att komma dit och hjälpa till med hästarna. Nästan, skrev jag.
Finns det mer att säga? Ja, jag har alltid haft bra relation med och till Heda Ridklubb. Det har varit lätt att prata med anställda där och även med såväl funktionärer som ryttare, både vid tävlingar och vardagsslit. Grattis Heda till dina 50 år. Hästens skål! 

FOTNOT: Lars Hansson gick Infanteriets och Kavalleriets ridskolor på Strömsholm, han var med och utbildade de första civila ridlärarna, samma år som han var med och jobbade som stallchef vid Ryttarolympiaden i Stockholm, så kallad för att OS det året arrangerades i Melbourne, Australien, förutom hästdelen som i stället avgjordes i Stockholm. Stallet ja, Hansson har en lång karriär som stallofficer på I4 i Linköping, bakom sig. Jag vill minnas att han var förvaltare när jag gjorde min militärtjänst just på I4 1969-70. Senare blev han kapten. Han var utöver det med att starta Valla ridskola 1951, Ånestad Ridskola 1958 och alltså även Heda Ridskola 1969 vid Heda gård i Ljungsbro. När sedan bostadsområdet Brunnby skulle byggas, ja då flyttades Heda till nuvarande plats vid Kungsbro.

Inga kommentarer: