tisdag 27 september 2022

Kotte är inte så bara

Bild: Jörgen Auer
Bara en kotte, säger du kanske. Men det är inte så bara. Och inte helt enkelt att förklara. Om jag skulle göra det från vad jag vet så kan just bara nämna att den på bilden här kommer från en tall, men vad är den egentligen? Äh, äh, nej, jag vet inte. Det har väl med blommor och bin att göra. Fast för träd. Eller nåt.
Jag får ta hjälp av Wikipedia och säger genast ja, just det.
"En kotte är en fröställning hos i första hand barrträd, motsvarigheten till blommor och blomställningar hos blomväxter och strobilus hos fräkenväxter."
Jag läser vidare att det finns både han- och honkottar, undrar vad min kotte på bilden är - och hur ser man det? "Hankottarna är mindre och inte förvedade".
Vidare: De, hankottarna, "producerar pollen vilka med vinden förs vidare till honkottar med mogna ägg".
Jag läser och läser om kottar och ser att de lever och att det går att äta tallkottar, men då ska man göra det när de är unga och gröna. Då går de att äta färska eller kokade.
Alltså, det står hur mycket som helst om kottar på nätet. Om de går att äta, hur länge de hänger kvar i träden, hur många frön en enda kotte innehåller, vad tallfrö kostar. vilka djur som äter kottar, vem köper kottar, ja, vem gör det? Svaret är: de som odlar barrträdsplantor för att utvinna fröna ur dem. Plantorna säljs sedan till skogsägare som nyplanterar efter avverkning.
 Det finns frågor också om vad man ska göra med tallkottar. Tja, det går väl att göra vad som helst: leka, äta, använda dem som dekorationer (i julgranen till exempel), eller helt enkelt sparka till dem om de ligger i vägen. Kotten på bilden blev fotograferad och fick sedan en härlig flygtur.

Inga kommentarer: