måndag 23 januari 2012

Guldbaggegalan får mig att minnas

Från Guldbaggegalan på SVT1
Satt och tittade på Guldbaggegalan och tyckte det var småkul och lagom intressant. Sven-Bertil Taube fick välförtjänt längsta applåden och hyllades med en stående ovation som Bästa manliga skådespelare, och så plötsligt dök en gammal bekant upp, 85-åriga Inga Landgré som fick motta en heders-Guldbagge för lång och trogen tjänst. Inga har gjort otaliga roller inom både teater och film ända sen 1940-talet och var senast med i The Girl With The Dragon Tattoo. Själv minns jag henne som motspelerska, jo faktiskt, i "Berättelser från Landshut" (av Martin Sperr) på Norrköpings Stadsteater 1971 och hela ensemblen gästspelade till och med på Dramaten två kvällar med den här pjäsen om det tyska efterkrigsundret. Jo, jag var också med på Dramaten.
Inga hade huvudrollen, jag var statist (vad annars?) och jag kan inte föreställa mig att hon minns mig, men en gång fikade vi tillsammans i cafeterian högst upp i Norrköpings teaterhus, bara hon och jag, och då tog hon sig tid att fråga om min framtid på scenen. Jag tänkte mig faktiskt en sådan på den tiden, men de drömmarna försvann. Fast just då, i cafeterian, tänkte vi stort, Inga och jag.
Jaja. Vilka mer som var med i pjäsen? Jo, här är några namn:
Bearbetning och regi: Lars Gerhard Norberg (som var min lärare i Dramatik på De Geer-gymnasiet).
Scenografi: Tyr Martin
Premiär i Linköping 29 december 1970
Premiär i Norrköping 4 februari 1971
Gästspel på Kungliga Dramatiska Teatern 29 och 30 mars 1971
I rollerna: Ragnar Thell, Inga Landgré, Roger Norberg, Leif Nilsson, Curt Masreliez/Bertil Norström, Ebon Sorin, Curt Ericson, Claes Esp­hagen, Esko Kilpiö, Urban Sahlin, Elsie Höök, Bertil Sjödin, Per Norelius, Attila Vajk/Torsten Sjöholm. Bland statisterna spirade en romans. Hon hette Agneta Edberg. Och så var det jag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Roligt för en gammal Norrköpingstjej att läsa om teatern i Norrköping. Har sett många fina pjäser där. Jag förstår att du gärna ville ägna dig och skådespeleri med så många fina föredömen.