söndag 15 januari 2012

På tv-inspelning i Östra Tollstad

Bild: Jörgen Auer
Östra Tollstad kyrka var sig inte riktigt lik under fredag, lördag, söndag. SvT var nämligen på besök - här är det ljussättaren Örjan Fjällström som styr i mittgången.
Bild: Jörgen Auer
Utvändigt såg dock själva kyrkan ut som vanligt. Förutom de stora bilarna, förstås.
Bild: Jörgen Auer
Och sladdarna och kablarna.
Bild: Jörgen Auer
Som sagt.
Bild: Jörgen Auer
Det blev några annorlunda kyrkdagar för besökarna och för Corren (fotografen Åke Karlsson och jag). För så här brukar det ju inte se ut inne i kyrkan med tre stora tv-kameror, varav en med den där långa rörliga kranen.
Bild: Jörgen Auer
Ombyte blev det också för församlingen varefter psalmerna spelades in för de fyra årstiderna. Närmast min kamera här syns ryggarna på Ingmar och Inger Tykesson och Ingrid Larsson.
Bild: Jörgen Auer
Flera omtagningar blev det och till och med fruktstund i kyrkan, inte heller så vanligt. Inte för vuxna i alla fall.
Bild: Jörgen Auer
Fyra gudstjänster spelades alltså in i Östra Tollstad och inspelningen gjordes i samarbete med Östra Tollstads församling i Vifolka pastorat och Lunnevads folkhögskola vars kammarorkester och kammarkör förgyllde söndagen och andra musikelever från skolan bjöd på musik under de andra dagarna så att det blev både jazz, folkmusik, klassiskt, och psalmsång. Sammanlagt var ett 60-tal personer från skolan inblandade. Kyrkoherde Robert Carlin förrättade gudstjänsterna och tyckte det var kul med ett sådant här arrangemang - och märkligt eftersom han fick göra sitt jobb utan åhörare. Sen klipper tv ihop det med besöksbilder och musik. Dessutom fick han byta stola för nästan varje årstid - lila för vinter, vit för vår, grön för sommar och höst.
Bild: Jörgen Auer
Och säkert blev det bra tv av det hela. Producenten Johannes Söderberg (själv präst i grunden och boende i Linköping) och de andra var precis så proffsiga som man trodde att de var efter så många program som de gjort. 60 gudstjänster om året spelar SvT in och 52 helgmålsringningar.Läs mer om detta i morgondagens Corren.

Inga kommentarer: