torsdag 26 januari 2012

När lilla Anna var förkyld hos tandläkaren

Bild: Jörgen Auer
Har varit hos tandläkaren igen. I väntrummet läste jag Inger och Lasse Sandbergs "När lilla Anna var förkyld", och tänkte på när mina barn var små och förkylda. Så jobbigt det var. Mest för dem, naturligtvis, men det kunde vara jobbigt även för oss föräldrar med allt gnällande dagarna i ända och bara att se ungarna så där ytterligare hjälplösa var en plåga. Hm. Kan man vara mer än hjälplös - kan ordet rätt av böjas hjälplös, hjälplösare, hjälplösast? Näe, va?
Över huvud taget kan ju förkylningar vara otroligt jobbiga. Nu med, i väldigt vuxen ålder. Man kan inte prata normalt, kan knappt andas, näsan rinner eller är helt täppt, man orkar inte läsa, vill inte äta, orkar inte gå upp, har ingen lust till någonting, inte ens pinka vill man, och ska man bajsa så balanserar man på svimningsgränsen.
Men åter till "När lilla Anna var förkyld" som förstås är en jättebra barnbok och som varmt kan rekommenderas. Precis som alla andra över 100 barnböcker av Inger och Lasse Sandberg. Våra barn älskade att höra om Lilla Anna, om Spöket Laban, om Tummen, ja allt vad det nu var som makarna Sandberg skrivit och tecknat.
Tandläkaren? Jo, tack, jag tänkte på lilla Anna när jag var där och nu är jag klar.

Inga kommentarer: