måndag 29 juni 2020

Soli deo Gloria

Bild: Jörgen Auer
Var på utflykt i dag. I västra Östergötland. Färden gick bland annat hit, till Rogslösa kyrka. Det såg kanske lite slarvigt ut med en massa blå presenningar liggande lite här och där, men hade en förklaring i att man håller på att göra i ordning kyrkans spåntak. Därav den starka doften av tjära.

Bild: Jörgen Auer
Den bekanta Rogslösadörren är minsann grann så det förslår. Tänk att man gjorde så här fina arbeten redan på 1200-talet. I sanning imponerande. 

Bild: Jörgen Auer
Trevligt och roligt när kyrkorna är öppna för besökare. 

Bild: Jörgen Auer
Det blev besök i Väversunda fina kyrka också. Är man på kulturresa så är man. Och inte är det så särdeles långt mellan kyrkorna heller, även om vårt lilla sällskap tog en omvägens sväng över Skedet också. Även Väversunda har en fantastisk dörr. Och vad finns bakom den?

Bild: Jörgen Auer
Kyrkans innanmäte, naturligtvis. Synnerligen fint, skulle jag vilja påstå. Med många vägg- och takmålningar i koret som stjäl mycket av intresset. I ljust minne bevarat, vill jag också påstå.

Bild: Jörgen Auer
Soli deo gloria, endast Gud tillhör äran, står det i ett välvt tak i kyrkan. Målat 1686. 

Bild: Jörgen Auer
Mina reslystna vänner denna soliga och sköna dag: Eijvon och Hans-Jörgen Sundli från Norrköping. Han, min vän sedan fjärde klass. Här ses de hemma i min trädgård i Mantorp efter vår långa resa som även innehöll en mycket god lunch på Väderstad Centralkrog samt ett kryssande över östgötaslätten på många små trevliga vägar. Höll vi avstånd? Absolut. Samt spritade händerna i tid och otid.

Bild: Eijvon Sundli
God lunch intogs på Centralkrogen i Väderstad.

Inga kommentarer: