onsdag 17 augusti 2022

Skräll av Wilma Murto


Bild från SVT
Finländska stavhopparen Wilma Murto har varit ganska bra i flera år. Lovande. På årets EM i München var hon bättre än så. Mycket bättre. Och befann sig plötsligt i guldsits. Sista hotet var olympiamästarinnan Katerina Stefanidis och nog såg Murto lite nervös ut inför konkurrentens sista hopp.

Bild från SVT
Men grekiskan rev 4,80 och Murto bestämde upp ribban till 4,85. Och klarade! Hon höjde därmed sitt personbästa, liktydigt med finska rekordet hela 16 centimeter! Lätt chockad pressade finländskan händerna för ansiktet några sekunder över det faktum att plötsligt vara europamästarinna.
Jag googlade Wilma Murto och fann att hon bland annat är wllwr i alla fall har varit personligt sponsrad av hockeyproffset Jussi Jokinen som gjorde tretton säsonger i NHL och nära 1000 matcher innan han flyttade hem till Kärpät.
Friidrottsälskaren Jussi Jokinen skänkte Wilma Murto 1000 euro i månaden i flera år och har gjort så för att stötta en ung och lovande individuell idrottare. För att de ofta har det betydligt mer kämpigt med sponsorer.
Om Jokinen fortfarande stöttar Wilma Murto vet jag inte, men han gjorde det i alla fall förra året liksom tre år före det.
1000 euro i månaden har bidragit högst verksamt till Murtos satsning på stavhopp - en fjärdedel av hennes budget har hon sagt.
Och nu är hon europamästare.  
 

Inga kommentarer: