tisdag 9 augusti 2022

Sökte Rolf, fann Florence

Ur Nordisk Familjeboks Sportlexikon

Ibland förundras man mer än vanligen över händelser och människor.

Jag brukar gilla att söka på namn i gamla lexikon. Så också i dag där jag tog fram band 5 av Nordisk Familjeboks Sportlexikon från 1943 där man avhandlar ord och namn från Lahtis till Röse.

Redan på L blir jag intresserad och nyfiken och det sker när jag stöter på namnet Lamborn, Rolf, en man som varit sportjournalist som jag själv, men som nog levde ett mer spännande och rikare liv än jag.

Men det som står i lexikonet upptar ju bara händelser under 20- och 30-talen.

Därför börjar ja googla hans namn och finner direkt en nyhet för mig (allt om honom är ju nyheter). Det hittar jag i en tidningsnotis från 1953 i svenskamerikanska Vestkusten som att han var Stockholmstidningens New Yorkkorrespondent från 1943. Han och hustrun Florence, född Bouveng och journalist även hon, reser vida omkring.  De reser i Asien. Och de är krigskorrespondenter i Kina. 

Via utmärkta bloggen gunnarssonforum.blogspot (skapad av redaktören och Hasselbladsexperten Sören Gunnarsson, död 2020) får jag en ännu bättre bild av makarna Lamborn. Särskilt av Florence som Sören träffade och intervjuade. Då var Rolf Lamborn borta, död 1988, men det känns som att det är hustrun som är den mer intressanta personen. Paret flyttade till Tokyo på tidigt 50-tal och hon blev krigskorrespondent i Korea, varefter hon skrev boken Svensk kvinna i Korea, utgiven 1954.

1955 övertog makarna Lamborn en dagstidning i Florida, Winter Park Herald som de sedan sålde 1959. De fortsatte sina resor världen runt och kom att särskilt intressera sig för forna svenska kolonin Saint Barthélemy. De sökte också, och fann, bortglömda dokument från svensktiden. Men de fick leta länge och hittade dokumenten i Guadeloupe!

Rolf gick som nämnts bort 1988, men Florence levde vidare. Utkom 1997 med självbiografin One Life. Hon passade också på att gifta sig med svenskamerikanen Stanley Johnson.

Florence avled 2013, 99 år gammal och om henne visste Sören Gunnarsson en hel del, Inte minst att hon översatte Pippi Långstrump till engelska - Pippi Longstockin, samt att hon i sin ungdom var förlovad med Victor Hasselblad. Men förlovningen varade bara en kort tid, i stället gifte hon sig som 20-åring med Rolf Lamborn 1933. 

Jag sökte alltså ett namn och fann ett annat minst lika intressant. 

Nu vill jag försöka få fatt i hennes böcker.                 

Inga kommentarer: