söndag 26 maj 2024

IFK bäst i derbyt

Video: Jörgen Auer
 IFK Norrköping rusar på mot toppen i damallsvenskan. Under lördagen besegrade laget för första gången östgötakollegan Linköpings FC (1-0) och så här såg det ut och lät efter slutsignalen på Idrottsparken i Norrköping när spelarna tackade de många supportrarna på Curva Nordahl.

Bild: Jörgen Auer
Matchen? Den kunde hemmalaget ha avgjort redan efter en kvart om de fina chanserna gått i mål i stället för att träffa ribba och stolpe. Dessutom var LFC-målvakten Cajsa Andersson alldeles briljant. 

Bild: Jörgen Auer
Så här såg det ut i hemmaklacken, men enda laget i Östergötland stämmer förstås inte. Då hade vi ju inte fått se ett östgötaderby. Dessutom borde IFK-supportrarna se över sina ramsor: hata motståndare är barnsligt och jämna Linköping med marken låter ju som rena krigshandlingen. Bort med sånt och fram med kärleken till egna laget.
Det är spelarna värda. IFK är bra nu. Bättre än LFC. Men taktiken sista kvarten har jag svårt för. Varför backa hem så mycket? Är det inte roligare att vinna med 2-0 än 1-0?

Bild: Jörgen Auer
LFC har ingen läktarkultur. Här är de tappra 15? som orkade resa de fyra milen för att på plats heja fram sitt lag.
Catinka Tandberg ansågs tydligen som bästa LFC-spelare. Svårt att förstå varför, jag tycker att hon mest spelade småfult och drog på sig massa frisparkar. Cajsa Andersson var bäst. Emma Östlund därnäst. Förra IFK-spelaren Vilma Koivisto var inblandad i mycket.
IFK då? My Cato som vanligt en av de bästa, men många var bra. Sara Kanutte Fornes började starkt och kunde gjort både ett och två mål. I ett och samma anfall hade hon en nick i ribban, följt av ett skott i stolpen. Backen Samantha Cary nickade in matchens enda mål och gladare målskytt har sällan skådats. Maya Antoine gillar jag också, ett enda misstag höll dock på att ställa till det för hemmalaget. Ebba Handfast är alltid bra.

Inga kommentarer: