måndag 16 september 2024

Dagens lilla händelse

Bild: Jörgen Auer
Vad stort på gång? Ja, inte har jag någon sensationell nyhet att bidra med från måndagen.
I det lilla formatet däremot.
Från ett fönster högt uppe på Plan 19 på UD i Linköping hade jag fin utsikt över Hälsovägen nedanför (vid akuten).
Ett par kommunalarbetare (tror jag) jobbade med något. Vad?
Var det den märkliga skulpturen i branten som snyggas till? Nej, det var gräsytorna som behövde både tillsyn och uppfräschning. Inget lätt arbete med tanke på branten. Mycket brantare än vad bilderna visar, vilket jag förstod av männens arbetsställning. Det var nästan så att de var tvungna att trycka sig fast i marken (bita i gräset, kanske) och det såg från min position närmast lite farligt ut.
Men allt gick bra. Och om det inte hade gjort det så fanns ju akuten på andra sidan vägen.

Bild: Jörgen Auer

söndag 15 september 2024

Minne från ett jultält

Corren december 2008
Tänk vad man kan hitta när man rensar i samlingar av kartonger och papper. Här var det i och för sig jag som samlat och rensat, utan förra kollegan och vännen Maria Landqvist, då anställd på marknadssidan.
Själv hade jag helt glömt annonsen och till och med jultältet på Lilla torget i Linköping 2008. 
Men nu när Maria visat mig annonsen och jag även har fotat av den får jag små minnesbilder av julrimsstunder från såväl detta tillfälle som andra med Corren.
Kul, även om inte så många kom fram till rimsmederna just den julen. De flesta som hälsade på i tältet ville köpa biljetter till LHC-matcher!

Närmare bild på rimmarna: Åsa Christoffersson, Carina Glenning, Jörgen Auer och Maria Soomro (Kustvik).

 

lördag 14 september 2024

Linköping sett från US

Bild: Jörgen Auer
När jag är på US i Linköping och kommer upp på höjden i det stora komplexet passar jag förstås på att ta bilder över stan. Med kamerans hjälp kommer jag också närmare somliga stadsdelar än med blotta ögat. I skrivande stund klockan 22 ångrar jag att inte fler bilder togs. 

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer

fredag 13 september 2024

Alldeles himmelskt

Bild: Jörgen Auer
Många ser och pratar om norrsken. Själv har jag inte sett något, men gillar vad jag ser ändå.
Ett himmelskt skådespel kan vara alldeles, alldeles eh, alldeles himmelskt.

torsdag 12 september 2024

Nog saknar jag Ryktbart

Ryktbart i Corren 2011
Det var tider, det. I januari 2011 började Corren på mitt initiativ en speciell sida för hästfolk. Där vände vi (jag) oss  till gammal som ung, proffs och amatörer som var verksamma inom hästnäringen, vad gäller hoppning, dressyr, fälttävlan.
Runt tio år höll jag på med detta som vi kallade Ryktbart och som blev synnerligen väl mottaget av ryttare, skötare, utbildare, ryttarföräldrar, kort sagt de flesta.
Även efter min pensionering fortsatte jag och besökte tävlingar, stall och ridklubbar i Östergötland eller östgötska ryttare som bosatt sig på andra håll i Sverige.
Om jag saknar det? Absolut.

 

tisdag 10 september 2024

Jag har sett mig omkring

Bild: Jörgen Auer
Den som inte ser sig omkring ser ingenting. Men ögat kan inte se allt. Dessutom tolkar vi alla, djur som människor, den information vi inhämtar olika. Jag såg hur som helst några hästar i dag.

Bild: Jörgen Auer
De gick i hagen. Eller stod. De åt, rörde sig så långsamt att jag nästan inte kunde förstå att de är travhästar. Men det är de och på Uljebergs säteri i Mantorp bor och tränas de. Plötsligt satte de fart allihop och rusade i galopp bort till andra sidan hagen. Jag gick åt andra hållet.

Bild: Jörgen Auer
Den stora och fina ladugården på Uljeberg ska få nytt tak. I plåt. Jag tror aldrig att jag sett så många reglar någon gång tidigare. Vilket jobb!

Bild: Jörgen Auer
De har att göra på säteriet. Inte nog med taket. Åkrarna ska höstplöjas också och det är inga små åkrar.

Bild: Jörgen Auer
Jag då, vad har jag gjort av dagen? Tja, inte mycket. Det viktigaste var att jag åkte till Mjölby och besiktigade bilen.
Visst ja, det bör kanske sägas att jag är hemma på permis. Jag är egentligen inskriven på US-kirurgen för tarmvred.







 

En cool bild

Bild: Rebecka Auer
Visar den här veckogamla bilden för att jag gillar den. Den togs i Uppsalatrakten, närmare bestämt på det fina gång- och motionsstråket mellan Lurbo bro och Skarholmen vid sjön Ekoln. 
Dessutom ser jag för en gång skull ganska cool ut.

fredag 6 september 2024

Min plats i korridoren

Bild: Jörgen Auer
Tog mig till akuten på US i dag. Jag visste vad jag ville. Nämligen bli hjälpt med ileus. Tarmvred.
Länge var det här min plats. K5 i en korridor på akuten. Men jag klagar inte på den, absolut inte. Sängen var skön, toan var en meter bort och all personal hade nära till mig.
Så småningom förflyttades jag till kirurgen där jag blir kvar över natten.
Tarmvredet? Fortfarande kvar. Får se under fredagen vad som händer.
God natt.
Eller god morgon för dig som läser det här lite senare. Läser du om ett par dar så vet du vad jag gjorde torsdag/fredag.

 

onsdag 4 september 2024

Löv och äpplen faller av

Bild: Jörgen Auer
Nu börjas det. Även om vi haft sommarvärme i dag så går det inte att dölja höstens förestående.
Trädens löv gulnar och faller av, singlar ner på marken. Helt i sin ordning.
Äppelträden bågnar av rekordskörd och folk vet inte var de ska göra av all frukt: kom och hämta, heter det i odlarnas böner om hjälp.
Hos mig växer bara ett äppelträd, men jag kan haka på eftersom jag själv inte är saft- och sylttypen. 
Kom och plocka. 
 

söndag 1 september 2024

Trevlig strandpromenad

Bild: Jörgen Auer
Fin strandpromenad i Uppsala. Ja, det måste jag tillstå efter att ha gått på härliga spänger, träbryggor och broar från Lurbro bro förbi Vårdsätraviken till Skarholmen. Det här är verkligen något att ta efter för andra kommuner. I Linköping, ska sägas, närmare bestämt i Ljungsbro finns Motala ströms ravin med liknande gångstråk i mindre omfattning.

Bild: Jörgen Auer
Men här utanför Uppsala är det flera hundratals meter på trallvirke.  Dessutom finns breda och omskötta stigar. Och Mälarens innersta del Ekoln att hålla ögonen på. Eller att bada i.

Bild: Jörgen Auer
Och vilken trevlig och fin viloplats runt den här gamla och kraftfulla eken! Det tycker även Uppsalabon och dottern Rebecka Auer. Tre kilometer lång är strandpromenaden som besöktes under söndagen.

Bild: Jörgen Auer
En kortare lördagspromenad togs förbi forna stationshuset i Gamla Upsala som självklart  avfotograferades.
Stationshuset uppfördes 1874 och stängdes för persontrafik 1962.  1970 stängdes det för gott. Bansträckningen Gävle-Uppsala lades om och de gamla spåren förbi stationshuset  bortrivdes på 1990-talet. 
Huset ägs i dag av Statens Fastighetsverk.