torsdag 21 februari 2019

Fint antikt i Mormorsgruvan

Bild: Jörgen Auer
Pia och Claes Söderhielm hälsar Åke Karlsson och mig välkomna till Närstad gård i Mormorsgruvan. Detta i dagens Corren Bostad, fast det var förstås några veckor sedan själva besöket gjordes.

Bild: Jörgen Auer
Här är Åke på bild igen, men nu i "Ellas hus", där makarna Söderhielm som driver antikhandeln Mormorsgrufwans antik, visar hur man kan skapa olika inredningsmiljöer av möbler från olika stilepoker. Här en från 1700-talet med en underbar dubbelpulpet.

Bild: Jörgen Auer
Pia berättar vad vi ser inne i Torpet som makarna köpte många år senare efter flytten till Mormorsgruvan för 30 år sedan. Här, liksom i övriga hus tillhörande fastigheten, blandas barock, rokoko och allmoge, ja modernt också. 

Bild: Jörgen Auer
På andra våningen i torpet är det ännu inte riktigt bestämt vad som ska ske. Men renoverat är det och vem vet, någon form av lättare servering här uppe vore väl inte helt fel, kanske?

Bild: Jörgen Auer
Den här bilden tog jag inne i det åttakantiga magasin som finns på området och som Söderhielms hyr av Åtvidabergs kommun och har till förvaring av lite större och tyngre möbler och inredning, typ skänker, skåp och kistor. Och som synes, glasrutor.

Bild: Jörgen Auer
Men den här galopperande gunghästen rusar fram inne i bostadshuset på Närstad och gör det ovanpå ett Bäckströmskåp. Se så härligt väggfärgen kontrasterar mot den svarta hästen och smälter ihop med skåpet, tavlor och övriga detaljer. Och så är det i hela huset där det bland annat finns en turkos hörna och en gul hörna.

Bild: Jörgen Auer
Hästar finns det gott om på Närstad. Inte riktiga dock, utan de här två eleganta är av blå emalj och kommer ifrån Kina. De ingår i Närstads turkosa hörna. Snygga, eller hur?

Bild: Jörgen Auer
Den här lilla flocken blir lite rädda när vi hälsar på och springer iväg över trägolvet och en av dem hoppar även upp på en byrå. Fina är de, hur som helst.

Bild: Jörgen Auer
Djur finns det även utanför huset. Dovhjortar är en vanlig syn i Närstad som för övrigt ligger alldeles intill Mormorsgruvans gruvhål. Så varför inte slå två flugor i en smäll? Vill du veta mer om antikhandeln kan du titta på hemsidan mgantik.se

Inga kommentarer: