söndag 24 februari 2019

Vem vill veta nåt om scrob?

Det mesta finns på nätet. Jag är ofta där och studerar, läser, lyssnar eller forskar.  Förvånas och förundras. Jag tänkte att jag skulle ta och dela med mig lite av mina nya efterforskningar. 
Allt står på nätet, sägs det ofta, men det är inte riktigt sant. Mina ungdomssynder står inte där. Inte än i alla fall. Men mycket annat. Och för att visa hur mycket man kan hitta tänker jag då och då söka lite på måfå och jag tänker göra det bokstavsvägen. Stava mig fram.
Jag försöker med scrob. 

Från nätet

Ja då. Här hittar jag till exempel en surfbräda som heter The scrob. Det läser jag om på en sida som heter joistiksurfboards.com och där skriver brädtillverkaren och surfaren Nick Blair om en bräda som han döpt till scrob efter Scottish Rob som han sålde en annan brädmodell till. Lite kul.

Jag läser även om en slags omelett eller äggröra i Rumänien som kallas scrob, till exempel scrob cu sunca. Detta hittar jag på lalena.ro/o/reteta//943/scrobe samt på flera andra ställen, bland dem tripadvisor.ie där det finns en bild på scrob bucovinean.

Andrea Scrob, så heter en ungersk taekwondoutövare som bland annat var med i partävlingen på VM i Hongkong 1997. I 65-kilosklassen. Går att hitta på taekwondo.com

På wikipedia kan man hitta uppgifter om rumänske poeten Carol Scrob (1856-1913). Och från samma land kommer en ung friidrottare vid namn Maria Scrob, född 2001.

I England är scrob helt enkelt en form av scrub, skrubba, vilket onekligen för oss in till bilden här nedanför. Från Urban Dictionary, adressen ses ju på mitt foto.

Från nätet

Som synes är scrob ett ord från Newfoundland, synonymt med scratch men inte i lika vid mening, utan mest förekommande när det gäller "scrobba en person". Man kan således säga The cat scrobbed me liksom She scrobbed me with her Nails.

Jag hittar en Richard Scrob också. Det står om denne man på Oxford Dictionary of National Biography, det vill säga oxforddnb.com.
Jaha, och vem var då Richard Scrob? Jo, en landägare och fransman med okänt ursprung som lär ha kommit till England 1052 när Edward bekännaren regerade (1042-1066). Scrob fick ett landområde nära den walesiska gränsen i Herefordshire och var också vän till kungen. När Scrob dog vet man inte, men inte före 1066.

Inga kommentarer: