fredag 8 februari 2019

Från skilda länder


Ur Corren 1889

Jaha, en tillbakablick till en tid långt före min egen. Östgöta Correspondenten grundades och kom ut med sitt första nummer 1838. Så när det här publicerades i juli 1889 hade tidningen redan existerat i över 50 år. I tidningen fanns bland annat nyheter - ibland inte precis purfärska - och berättelser från när och fjärran. En vinjett hette Från våra bygder, en annan Skilda Länder, och det är från den sistnämnda jag hämtar underlag för det här blogginlägget.
Fast så mycket nytt har jag inte att tillföra. Om det ungerska lotteribedrägeriet vet jag just ingenting, och fastnar dessutom på ett för mig okänt ord i texten. Underslef står det och det måste väl ändå vara helt och fullt fel?
Nej, inte alls. Underslef var ett vanligt förekommande ord i svenskan, troligen stammat ur det tyska unterschleif som helt enkelt betyder bedrägeri eller smyghandel. Så var det med det. Den som kan ungerska kan säkert hitta något mer om advokat Farkas, Josef Puspöky och Carl Szobovics.
Inte heller om telephoten vet jag något mer. Dock var det många tidningar världen över som skrev om detta och monsieur Courbonne. Men om just hans phot var föregångaren till telefotot, är jag osäker på.
Så till Argentina och den skjutne generalen Ricardo Lopez Jordan. Han var född i Paysundu i nuvarande Uruguay 1822 och blev skjuten till döds 22 juni 1889 av en Aurelio Casas som  hämnades sin far, vilken han trodde hade dödats av, eller på order av Lopez Jordan.
Vill du veta mer om den skjutne generalen kan du göra det här

Inga kommentarer: