tisdag 26 februari 2019

Möte med Jonna Ekberg

Bild: Jörgen Auer
På Tävelstad gård häromdan mötte jag Jonna Ekberg, svensk hoppryttare av högsta klass. Jonna bor och arbetar numera i Belgien där hon är beredare på Stephex Stables, ett av världens största handelsstall.
Att hon som har veckorna fulla med utbildning av hästar och tävlingar hade tid att komma till Sverige och Rimforsa (där Tävelstad ligger), beror på att hon är skadad och inte kan rida för tillfället. Men hon kan ge tips och råd till andra, vilket hon gjorde under två dagar på sitt Sverigebesök. Jonna är uppvuxen i Linköping där hennes mamma Malla och syster Ebba fortfarande bor.
Mitt möte med Jonna blev ett reportage till Corren och Ryktbart. 2016 skrev jag senast om henne på samma Ryktbart och Corren har även tidigare haft anledning att skriva om Jonna tack vare hennes skicklighet.
Hon började rida redan som treåring och började på ridskola när hon var sex. Som 13-åring fick hon sin första ponny och på ponny har hon också ridit såväl SM (SM-guld) som EM.
Som 20-åring flyttade hon 2010 till England och jobbade hos Angelie von Essen och James Davenport på Davenport Stables innan hon drog vidare och började jobba hos Abdel Said i Belgien. Där blev hon sedan erbjuden jobb på välrenommerade Stephex Stables 2014 och där har hon blivit kvar.
"Jag kan inte ha ett bättre jobb", säger hon.
Jonna säger också att hon verkligen lider av att inte kunna rida nu. En knäoperation i december gör att hon måste vila från ridandet några månader, kanske rentav fem!  Det måste kännas oerhört svårt för en som är van att rida sju, åtta hästar om dagen och som tävlat så gott som varje helg i ett par års tid. Hon har för övrigt under senare år allt mer gjort sig påmind som en av de skickligaste ryttarna näst intill landslagets A-trupp. Hon har många fina resultat i de allra svåraste klasserna och har även ridit i Nations Cup för Sverige.
Jonna Ekberg längtar verkligen efter att bli så pass bra att hon åter kan sitta upp på hästryggen och fortsätta satsningen mot de stora klasserna och mästerskapen. Hoppas att hon lyckas.

I dagens Corren

Inga kommentarer: