söndag 22 oktober 2023

Monfils och Harriet bäst

Bild via Svt
Sett på tv i helgen. Rutinerade fransmannen Gaêl Monfils, 37, triumferade i Nordic Open (tidigare Stockholm Open) i tennis och tog på söndagen sin andra finalseger i Kungliga Tennishallen. Detta genom att besegra ryssen Pavel Kotov med 4-6, 7-6, 6-3. Det var tolfte ATP-titeln i karriären för Monfils som spelat 34 finaler. Att jämföra med 24-årige Kotov som nu spelade sin första final.
Inför finalen var dock ingen av årets två finalister rankad på top 100-listan på ATP-rankingen. Monfils har som bäst varit sexa, 2011 och Kotov har som bäst varit på plats 85.

Bild via TV11
Min tv-lördag innehöll bland mycket annat fotboll från damallsvenskan där Hammarby och Linköping spelade oavgjort 1-1 i en match där lagen ägde var sin halvlek och där LFC:s kvittering kom i matchslutet, på stopptid i 92:a minuten. Spännande värre. Men dag i kampen mot rasens och helgens bästa på tv var ändå långfilmen Harriet på TV11 om den för mig okända amerikanska frihetshjälten Harriet Tubman där Cynthia Erivo i huvudrollen är briljant. För regin svarade Kasi Lemmons.
Harriet Tubman levde 1822-1913 och rymde 1849 från sin vita slavägare i Maryland och hjälpte sedan under många år aktivt till för att vägleda många andra slavar till friheten, minst ett 70-tal, dels genom egna räddningsaktioner men också genom att agitera och samla in pengar i kampen mot slaveri och rasism.

Inga kommentarer: