söndag 22 september 2013

Från vandring på Klosterleden

 Bild: Jörgen Auer
Jag har vandrat på Omberg skrev jag i går och nu först har jag återhämtat mig så att jag orkar lägga in några bilder. Det finns andra bilder från denna vandring även på Facebook för den som är med där.
 Bild: Jörgen Auer
 Hur som helst var det väldigt skönt att gå på Omberg, Klosterleden. Långa sträckor var det väldigt välordnat och lätt att ta sig fram i underbar natur. Här strax efter starten vid Alvastra klosterruin.
 Bild: Jörgen Auer
 Det här är något av utsikten över östgötaslätten uppifrån Hjässan. Som synes är slätten tydligen en bra plats att anlägga vindkraftverk på.
  Bild: Jörgen Auer
Stundtals går man på så här breda spår och stigar i skogen, brett nästan som Vasaloppsspåret.
 Bild: Jörgen Auer
 Och man får vara beredd på många möten. Inte bara med vandrare. Många cyklister tycker om Ombergs spår och leder.
 Bild: Jörgen Auer
 Men det är inte alltid lika lätt att ta sig fram på de cirka 15 kilometerna mellan starten vid Alvastra och slutmålet vid Heliga Hjärtats kloster nedanför Ombergslidens naturreservat.
Bild: Jörgen Auer
 Absolut inte, skulle man kunna säga. För det finns delar av leden som är riktigt besvärliga. Och roliga. För ju besvärligare, desto roligare. Svettig blir man dessutom och får känning av muskelvärk på några ställen man inte riktigt kände till att man har muskler på. Vilket mest ger sig till känna dagen därpå.
Bild: Jörgen Auer
 Fast det tar man gärna eftersom man njuter så starkt av utsikter, vyer och dofter. Och känner av vinden från Vättern inte minst.
Det ska sägas att sträckan över Omberg bara är en liten del av hela Klosterleden som sträcker sig cirka 25 mil ända till Krokek i Kolmården och går över hela Östergötland från väster till öster (eller tvärtom) och passerar 11 kloster.

Inga kommentarer: