söndag 8 september 2013

Sett i Sya och Kvarntorp

 Bild: Jörgen Auer
En Kreidler Florett vet jag mig aldrig ha sett. Förrän nu i helgen vid Sya hembygdsgård i samband med östgötadagarna. Mjölby 2-taktsgille arrangerade nämligen ett veteranmopedrally som lunchade i Sya. I florettens tank tyckte jag mig känna igen en person.
 Bild: Jörgen Auer
 
 Jo, men visst. Det var Hans Rydell, Mantorp, som stod vid sin Puch Alabama vid sidan om. I bakgrunden syntes också en Volvo Amazon från 60-talet. Lunchen bestod av ärtsoppa med punch - men det var så lite punch så det var inte farligare än ett glas folköl, sa Hans. Eller sa han lättöl?
 Bild: Jörgen Auer
Nåja, han och de andra 130 verkade trivas att skumpa omkring på sju mil Östergötland på sina åkattraktioner av varjehanda slag.
 Bild: Jörgen Auer
Väldigt olik de andra var Anders Svenssons omgjorda Fram från 60-talet. Styret var ordentligt höjt och sadeln var av järn och tagen från en gammal hästräfsa, berättade Tranåsbon Anders som hade medhavd matsäck i en ålderdomlig så kallad läkarväska på pakethållaren.
 Bild: Jörgen Auer
Tyvärr missade jag namnet på den här elegante mopedåkaren (cykel?) som såg ut att njuta av färden. Eller också var det den väntande lunchen som fanns i tankarna.
 Bild: Jörgen Auer
I hembygdsgårdens smedja visade Tomas och Jan-Erik Unell hur man tillverkar krysshammare. Något som Jan-Eriks pappa John också gjorde på sin tid. Smedjan (då på gården Nydal i närheten) startade John redan 1928.
 Bild: Jörgen Auer
Ung som gammal tyckte det var roligt att prata i den gamla telefonen - hembygdsgården har till och med ett telemuseum - och här är det Ida Gustafsson som lyfter luren sedan någon ringt det nummer som står på lappen. Samtalet kopplades sedan fram av en växeltelefonist.
 Bild: Jörgen Auer
Man kunde få nygräddade pannkakor också. Gun Bolmgren stod där i lördagsvärmen och lagade de godaste pannkakor man kan tänka sig. Med hallonsylt och grädde till. Undra på att Lisa Olsson och Whilma Häretun ser förväntansfulla ut.
 Bild: Jörgen Auer
Sen kom en ung och duktig gymnastiktrupp från Wifolka Gymnastikförening och förvred huvudena på såväl sig själva som publiken (nåja, inte riktigt alla). Om jag inte misstar mig så är det här Emma Hermansson som flyger i luften.
 Bild: Jörgen Auer
Två och en halv mil därifrån ligger Kvarntorp - mellan Väderstad och Ödeshög vid gamla riksettan. Dit kom Sanna Karlsson från Norrköping med sin 11 veckor unga dotter Roxanna för att kolla när Sannas pappa Anders Axelsson visade gamla bilar.
 Bild: Jörgen Auer
Den här Volvo PV:n från 1946 var hans. Liksom husvagnen från 1949. Den senare helt byggd i plywood! Att den ens höll ihop fortfarande. Det var sånt de stod och tänkte på, Mjölbyborna Glenn Johansson och Marita Wallh.
Bild: Jörgen Auer
Ett par andra Johansson, Ingvor och Katarina beundrade linnevaror, arm- och halsband, och målade kort hos Flavia Kakembo från Jönköping. Ingvor köpte en röd klänning som hon tänker visa upp hemma i Ödeshög. I Kvarntorp förevisades även den gamla byskolan som Rök-Svanshals byalag renoverar och det bjöds på sång och musik. Och kaffe och våfflor.
Östgötadagarna 2013 kommer att kommas ihåg för att det var riktig sommarvärme.  

Inga kommentarer: