lördag 5 november 2016

Två miljoner i fängelse!

Bild: Jörgen Auer
Läser lördagens Expresse först i dag och häpnar över siffrorna från USA och fängslade personer. Hela två miljoner! sitter i fängelse och 159 000 har livstidsdom. Vad säger man om sånt? Och vad säger det om USA? Å andra sidan kan man kanske hävda att det väl måste vara ofarligt nu när så många idioter skakar galler.
 I mitten av 1970-talet satt "bara" 200 000 fängslade och bakom den enorma ökningen av antalet fångar 40 år senare ligger främst kampen mot droger. En kamp som började när president Nixon på 70-talet identifierade droger som den största samhällsfienden.
I USA finns det också privatägda fängelser, som blivit en miljardindustri.
Men två miljoner i fängelse? Herre Gud, så mycket folk. Kan de verkligen vara skyldiga allihop? Och 159 000 livstidsdömda! De kan i alla fall inte vara helt oskyldiga allihop. Då hade de väl inte fått så hårt straff?
Men det spelar egentligen ingen roll. De är så många, hur som helst. Och det ser för jävligt ut. Bara ett dåligt land kan ha så många människor bakom lås och bom.
 Jag var i New York 1988 och jag var i Detroit, Dallas, San Fransisco och Los Angeles under 1994 (fotbolls-VM).  Och det ska sägas att jag såg då inget brottsligt.
Fast det ser man inte så ofta hemma i Sverige heller. De flesta brott begås ju inte inför öppen ridå. 

Inga kommentarer: