måndag 2 september 2019

Lollo har lämnat båten

 
 Bild från 1993: Jan Christer Persson
Min sjörövarkapten, den fege Svarte Bill är borta. Han lämnar oss alldeles för tidigt, Lars-Olof, mera känd som Lollo Asplund blev bara 69 år.

 Bild ur Corren 1987
Lollo var känd som musiker och journalist, men hade bakom sig även en tid som lärare-vikarie, bland annat på Vifolkaskolan i Mantorp, Som musiker blev han mest känd för sina barnvisor, de flesta har väl sjungit eller gnolat på Äppelmelodin? Denna för övrigt inspelad på barnskivan Äppelmelodier & Lurendrejerier (1983). Många barnföreställningar blev det. Lollo fanns med på musikscenen under många år och själv minns jag honom från Mantorpsdagen i början på 90-talet. Tillsammans med Stefan Axelsson var han musikalisk värd i författarkvällarna i Gamla Linköping som arrangerades 1984-1993.

Bild: Jörgen Auer
Så sent som 2015 bjöd han på en hyllning till Cliff Richard på Sagateatern. Samma sommar var han en av gästerna på Allsången i Kisa. Där är den här bilden tagen och han ses med bröderna Nilsson, Expressenjournalisten Torbjörn och gitarristen Henrik (Kisa kallad).

Bild: Jörgen Auer
Har man haft Lollo som vän och arbetskamrat har man också fått flera tillfällen att höra honom tolka Beatles och Taube. Tack, Lollo för alla trevliga stunder på personalfester, födelsedagar och avtackningar. Bilden ovan är från avtackningen på Corren av Sofie Lycksell 2013.
Inte minst tackar jag för att jag fick äran att vara med och spela in Kapten Svarte Bill på kassett, därav översta bilden. Den inspelningen gjordes 1993 och jag fick vara med och gestalta Röde Willy.


Bild: Jörgen Auer
Den här bilden är från Lollos 60-årsdag och tagen hemma hos honom i Lambohov, där han naturligtvis sjöng för gästerna.

Bild: Jörgen Auer
Lollo älskade idrott också. Särskilt handboll och fotboll. I handboll var favoritlaget framför andra Guif från födelsestaden Eskilstuna. I fotboll gillade han Arsenal, Åtvidaberg och IFK Norrköping. Och IFK Eskilstuna. Hur kul tyckte han inte att det var när jag en gång i en krönika skrev om Reinhold Edvardsson, fotbollsspelare i just Eskilstuna på 50-talet, Ibland kom Lollo bort till mig på Corren och ville kolla mina kunskaper om gamla laguppställningar. Som den där gången 2016 med ett Norrköpingslag från 1960. Kan du dem? frågade han. Självklart. Det tyckte han var kul.

 Bild: Johnny Gustavsson
Bilden är från 2010 och en lunch i Linköping. Troligen pratar vi fotboll, men det kan vara det svenska skolsystemet. Lollo skrev flera välgjorda och uppmärksammade reportage om skolans värld, Hur som helst verkar det inte vara någon rolig historia, precis.

 Bild: Jörgen Auer
Varför visar jag den här bilden? För att det nog är den enda jag har med Lollo som motionär. Han sprang en hel del och spelade fotboll i Korpen i många år (bland annat i Correns lag). Men jag saknar bild på detta. Här är han på vinterpromenad med Charlotte Palmefors och Fredrik Quist när Linköpingsredaktionen hade en minikonferens i Olstorp, Vreta Kloster. 
Lollo arbetade också på Kulturredaktionen under många år och var dess chef under fem års tid. I maj 2017 gick han i pension. Så många år till blev det tyvärr inte. Nu är han borta efter flera års sjukdom. Vi är många som saknar honom. Han sörjes närmast av hustrun Rosmari och tre söner med familjer.

1 kommentar:

jerker sa...

Så sorgligt. Tack för att du tecknat en så fin bild av Lollo i både text och bild.