fredag 2 augusti 2024

En vacker gäst på bordet

Bild: Jörgen Auer
Plötsligt dyker en av Sveriges vackraste fjärilar upp på middagsbordet. En sorgmantel. Men vi har inget att bjuda den på. Bordet är tomt. Avdukat så när som på den vita platsduken.  Är det den som lockar praktfjärilen? Gång på gång lyfter fjärilen och försvinner ur vår åsyn för en stund i krumbukter och svängar som skulle få en mänsklig luftakrobat att sucka av avund. Lika många gånger kommer den åter och landar ljudlöst elegant. Så vacker den är. 
Jag läser på om sorgmanteln på artfakta.se, Ser att Linné nämner den 1758 (Nymphalis antiopa) och att den rapporterades som livskraftig 2020.
Praktfjärilen Sorgmantel uppträder främst i skogsmarker och kläcks från slutet av juli och lever sitt irrande och flygande liv till början av oktober. Övervintrar gör de främst i  liggande rotstammar, rotvältor och vedstaplar. I alla svenska landskap har sorgmanteln påträffats. I övrigt finns den i stora delar av världen.
Vid en första anblick uppfattar vårt mänskliga öga sorgmanteln som svart med en gul rand. Den gula randen är riktig, men vingarna är mer rödbruna och har även några blå prickar under den gula randen. Vacker är den, hur som helst.
Och en trevlig gäst vid ett tomt middagsbord.



 

Inga kommentarer: