torsdag 18 juni 2015

Från Fabror Melins torg

 Bild: Jörgen Auer
I dag såg jag för första gången Farbror Melins torg. I färdigt skick, vill säga. Torget invigdes i tisdags och för den som inte känner till det kan jag berätta att det ligger i Linköping i mötet mellan Ågatan och Repslagaregatan. Vid Näringslivets hus, Handelsbanken och Åhléns.
 Bild: Jörgen Auer
Konstverket mitt på torget är gjort av Rickard Johansson som döpt stålskulpturen till "Farbror Melins funderingar".
 Bild: Jörgen Auer
Jaha, och vem var denne Melin? Jo, en frälsningssoldat och dekoratör, trädgårdsarbetare som bodde i ett hus med tilhörande blomsterfylld trädgård på Ågatan 11 a, där Handelsbanken nu ligger. Lars Johan Mellin (han lär ha stavat med två l) levde 1860-1939 och var tydligen en vänlig själ för han lät unga män, militärer och seminarieelever komma och besöka hans hem och trädgård. Bara för att vara snäll, alltså. I sin kammare hade han en tavla med följande text av Pontus Wikner: "Ju flera vårt hjärta kan omsluta, desto rikare måste det känna sig". Och hur kan jag veta det? Jo, 1944 gavs det ut en skrift som heter ""Farbror Mellin" och hans täppa i Linköping. Den skrevs av seminarieläraren Birger Grefbäck och hade undertiteln: Några minnen om en ungdomens vän och hjälpare.
Bild: Jörgen Auer
Rickard Johansson, då? Vem är det? Jo, en numera i Kivik boende konstnär, född 1966 i Jönköping som senare utbildade sig i skulptur och måleri på Konstskolan Forum i Malmö. Bland humdratals andra platser finns verk av honom ("Utpost", i tegel, koppar och brons 2004) att beskåda vid inloppet till Göta kanal i Mem. I Linköping har han tidigare (2010) bemålat aluminiumreliefer på Änggårdsskolan. Han är gift med konstnären Mette Björnberg.
Men Pontus Wikner, då? Vem var det?
Jo, en svensk filosof och skriftställare, docent i teoretisk filosofi och lektor vid Uppsala universitet, född 1837 och död 1888. Han var även professor i filosofi i Kristiania (som Oslo hette förr). 

Inga kommentarer: