måndag 29 juni 2015

Funderar mördarsnigeln över livet?

 Bild: Jörgen Auer
Vad är livet? Det funderar troligen inte en vinbergssnäcka på. Den har nog med att se om sitt hus.
 Bild: Jörgen Auer
Och mördarsnigeln? Undrar  den varför människor i Sverige kallar den just för mördare?
 Bild: Jörgen Auer
Vet getväpplingen att den lever? Nej, knappast.
 Bild: Jörgen Auer
Men den växer till. Och drar till sig min uppmärksamhet. Jag vill för det första fotografera den, för det andra veta vad den heter. Hemkommen efter en promenad tittar jag i Bonniers Flora i färg och hittar växten vars namn jag skam till sägandes aldrig ens har träffat på tidigare. Getväppling! Varför get? Det får jag inget svar på. Men så kan det vara i livet. Alla frågor har inte svar.
Livet, det är för en människa summan av alla ens upplevelser och erfarenheter, lyckade såväl som misslyckade. Livet är glada och sorgsna minnen, överhuvudtaget glädje och sorg. Det är kärlek till andra människor, hat, allt du känner, det är kärlek till djur och natur, det är glädjen över att finnas till och få vara med. Men också de som tvingas växa upp och leva under miserabla förhållanden och utstå diverse hemskheter och illdåd lever. En tid.
 Bild: Jörgen Auer
Livet, det kan levas levande, innehållsrikt. Nya bekantskaper, nya kunskaper, nya insikter och nya utsikter. Man måste våga och fråga. Ta del av. Delta. Vara vetgirig. Lyssna. Lära. Känna. Se. Här är en vardagsvy från i dag när mitt liv innehöll motion i form av en riktig långpromenad på två timmar. Med kamera i släptåg, förstås. Just den här motivet har jag tidigare inte fotat. Inte från den här vinkeln, vill säga. Huset i bakgrunden är Himmelsby Gårdshotell utanför Mantorp.
 Bild: Jörgen Auer
Man måste inte kunna njuta av det lilla. Men jag måste. Vi är alla olika. I dag njöt jag en stund vid åsynen av den här vallmokullen i Mantorp. Det ser inte omskött ut det minsta, men kanske är det just det som fick mig att stanna. Naturen bestämmer själv.
Bild: Jörgen Auer
Men ett liv är förstås ingenting utan en selfie. Så här kommer en från sjön Drögen.

Inga kommentarer: