torsdag 11 juni 2015

Såg Orinoco sadeltjuvarna?

 Bild: Jörgen Auer
Kanske såg det här ögat, tillhörande hästen Orinoco i Rappestad vem eller vilka personer som tog sig in i ridskolans stall natten till onsdagen för att stjäla sadlar, träns och kandar tillhörande systrarna Lotta och Susanna Esping. Men tyvärr talar inte Orinoco.
Bild: Jörgen Auer
Det gör inte Ella heller. Ella står i samma stall och kan också ha sett tjuvarna. Man undrar vad de är för ena, de långfingrade och vilket stall som drabbas nästa gång. Tjuvarna har uppehållit sig i Östergötland länge nu och det är dags att sätta stopp för dem. Finns det inga bra fällor man kan gillra? Högafflar?
För övrigt tror jag att det är ganska enkelt att ta sig in i många stall. Kommer man desutom farande med en hästtransport bakefter bilen är det ingen som misstänker en tjuvaktig besökare. Kanske måste ridskolor, ridklubbar, hästägare och stallägare nu börja med nattlig bevakning. Övernattning i stallet, kanske vore nåt. Hur som helst, skärpa larmen.
En annan fråga är vart stöldgodset tar vägen. Säljs det på Blocket? Kanske. Kanske inte. Utomlands, .gissar många och tidigare har stulna svenska sadlar hittats i bland annat Polen. Gamla Östeuropa med Litauen, Ryssland, Bulgarien med flera länder är andra tänkbara slutmål. Tjuvarna verkar ha god reda på sig och tar gärna lite finare, dyrare sadlar som i Rappestad. Eller rensar rent som de gjorde hos Alvastraryttarna i Ödeshög tidigare i år. Det bör tilläggas att även andra län har haft bekymmer med sadelstölder under senare år. 

Inga kommentarer: