fredag 13 november 2015

I ensamhet fredag den 13:e

 Bild: Jörgen Auer
I spegeln ser jag den. Sjön. Den bara ligger där. Inte lockande. För den vet ju att jag inte vinterbadar. Jag har bara stannat här för att ta en snabbfika. Har köpt en pappmugg kaffe och en lussekatt på Gulf i Mantorp. 20 kronor. Här vid Drögens strand stannar jag, nästan fem mil från Mantorp. Men kaffet är ännu varmt, gott. Och katten? Jodå. God.  
 Bild: Jörgen Auer
I Bäckhult stannar jag i sista backen, innan jag är helt framme. Så här års när lövträden släppt lövverken ser man ju de röda byggnaderna i Stora Bäckhult tydligt. Det är tyst. Lite ödsligt.
 Bild: Jörgen Auer
I två timmar jobbar jag. Gräver bort de där jävla buskrötterna som retat mig så länge och som på något märkligt sett ännu gör det, fastän de nu är så få kvar. Snart har jag besegrat dem. Men ännu återstår ett par timmar. I dag blev jag avbruten av regn. Eller räddad. För grävandet och hackandet och plockandet är ett slitsamt göra som får armar och händer att värka. Domna. Just när det sker tänker jag på förr. För länge sedan. På dem som alltid jobbade så här. De som slet med steniga åkrar, de som bände och vände, som danade och banade mark. Nu vet jag hur de hade det.
Bild: Jörgen Auer
När regnet ökar i styrka packar jag ihop mina pinaler och åker hem. Jag har inte sett till en människa på fem timmar. Ensamhet kan vara skönt. Men nu går eftermiddagen mot sitt slut. Då plötsligt visar sig solen! Var kom den ifrån? Och varför vill den redan gå ner? Solen gör ju allt så fint. Så även fredag den 13:e.

2 kommentarer:

Pernilla sa...

Fint. Jobba inte för mycket bara.
Kram

Auer sa...

Hej, Nilla. Jag hade tänkt åka till dig i dag, men gick upp så i mitt grävande att jag glömde både tid och rum. Plötsligt kom regnet och väckte mig och då var klockan halv tre och det var dags att åka hem innan mörkret slukade mig. Märkligt nog blev jag heller aldrig hungrig under mitt besök utan jobbade bara på. Tänkte på ingenting. Jag avslutade med att ta i regnet ta bilen bort till Cissis och fota Drögen i regn. Kram.