måndag 15 maj 2017

Efter vilt kommer - duva

Bild: Jörgen Auer
Om det gick vilt till i går med både älg och vildsvin så har det varit betydligt lugnare i dag. Vad har jag gjort? Plockat lite i garaget, slängt skräp. Handlat en tidning, tvättat bilen. Läst. Pratat i mobilen och sms-at. Samt sett Europas största duva: ringduvan. 
Den gick omkring på grannens gräsmatta och sneglade bort mot dammen i trädgården, men gick inte i, inte när jag såg på i alla fall. Först trodde jag faktiskt att det var en hund eftersom jag såg den på håll och tyckte den såg så stor ut, men vid närmare beskådan såg jag ju duvan. Ringduva kan ha en längd upp mot 45 centimeter, läser jag på wikipedia och vingspannet kan vara någonstans mellan 65 och 80 cm. 
Fyra duvarter häckar i Sverige, ser jag: skogsduva, turkduva, tamduva/stadsduva och ringduva. Den senare, alltså samma som på bilden, känns igen på den vita fläcken vid halsen - ringen.
 
Bild: Jörgen Auer
Ja visst, ja, jag tog en biltur också. Och noterade i Normlösa att rapsen är på gång. Om jag tar en bild på samma ställe om en vecka gissar jag att halva bilden är helt gul. 
Så jag återkommer och hoppas att himlen då är blå.

Inga kommentarer: