tisdag 30 maj 2017

En kyrkohistoria

 Bild: Jörgen Auer
I dag har jag varit riktigt kyrklig av mig. I alla fall har jag tittat på ett par kyrkor. Ja, jag vet. Ibland blir jag sån. Men jag tycker att de är så fina, det är därför. Här är i alla fall Väderstad kyrka, sett från andra våningen på Väderstad centralkrog. Mycket god lunch, för övrigt.
Om kyrkan läser jag på svenska kyrkans sida att den stod klar 1837 och invigdes 1840. Men den var långt ifrån första kyrka i trakten. Den ersatte två gamla kyrkor i Harstad och Väderstad som var byggda på 1100-talet och omnämndes första gången på 1300-talet.

Bild: Jörgen Auer
Och det här är inte så långt därifrån. Appuna kyrka, längs vägen mot Bjälbo och Skänninge. Jag fick så klart stanna en sekund för att ta bilden, men jag klev inte ur, det regnade ju. På svenskakyrkan.se läser jag att det funnits en kyrka i Appuna redan på 1100-talet, ja tydligen en även före dess.
Den nuvarande uppfördes 1887 och är byggd i nygotiska och nyromanska stilen. Vid kyrkan ska det finnas en runsten som tidigare varit inmurad i sakristieväggen på den medeltida kyrkan. Den får jag titta på en annan gång, när det inte regnar.
Efter denna kyrkoresa åkte jag hem och jobbade fram några texter till Mera Linköping och Mera Norrköping. Dock inte om kyrkor.

Inga kommentarer: