lördag 19 augusti 2017

En vanlig och en ovanlig syn

 Bild: Jörgen Auer
En ganska vanlig syn längs våra vägar. Den här kvartetten hittade jag längs Ulrikavägen, nära korsningen vid Nystad där de lugnt stod och åt. De verkade inte bry sig så särdeles om trafiken. Men när jag stannade och tog fram kameran satte de fart. På min önskelista står nu att kunna fånga en varg på bild. Kanske bör jag ge mig av mot Normlösa och bort över mot Ljungsbro där man tydligen nyligen har haft vargbesök.

 Bild: Jörgen Auer
En helt ny bekantskap för mig dök upp i går i Bäckhult vid Drögen. Jag fann den faktiskt i min bil när jag borstade av en matta. Kanske kom den flygande just då och landade där, eller så hade den varit i bilen ett tag. Jag vet inte. Vad jag tror mig veta efter lite googlande är att det nog är en skalbagge tillhörig arten dykare. Normalt finns de i vatten, i strandlinjen vid sjöar eller i gölar och pölar. De har vingar och kan flyga, men använder dem nästan enbart för att förflytta sig mellan olika vattensamlingar, läser jag. 
Fast vad den då hade i min bil att göra, förstår jag inte. Eller finns det något där som ser ut som vatten? Men det är klart, det regnade på förmiddagen och bilen blev våt.

Bild: Jörgen Auer
Hur som helst kan jag inte dra mig till minnes att ha sett en sån här tidigare. Stor är den, den här var nog 3-4 centimeter lång. Jag tyckte att den skimrade lite i grönt, men det syns inte på de här bilderna. Inte tillräckligt väl i alla fall. Ska bli spännande att se om den är kvar.

Inga kommentarer: