lördag 2 september 2023

Stiliga Linköpingsvyer

Bild: Jörgen Auer
Så stilig byggnad, tänker jag från ett fönster på Universitetssjukhuset i Linköping där jag står högst upp, Plan 19 och blickar ut över staden. Byggnaden i blickpunkten är Linköpings gamla vattentorn, uppfört år 1910 på Kanberget och i dag ett spektakulärt bostadshus. Som vattentorn tjänstgjorde det av Axel Brunskog ritade huset mellan 1910 och 1957. Brunskogs byggnad är 45 meter hög och byggd i mörk fasadtegel med ljusare mönstertegel. Vattencisternen rymde 900 000 liter vatten.
När Linköping lät uppföra ett nytt vattentorn i Majelden fick Axel Brunskogs barnbarn Lars Brunskog uppdraget att utreda om det gick att bygga om det uttjänta tornet till bostäder. Jo då.
I dag består bostadsrättsföreningen Vattentornet av 14 bostäder. 

Bild: Jörgen Auer
Här ses Bsf Vattentornet till vänster tillsammans med annan Linköpingsdominant - domkyrkan till höger i stadsbilden. Kyrkan uppfördes redan på 1100-talet och har byggts på och till i omgångar. Den ursprungliga kyrkan tros ha varit blott hälften så stor som dagens och genom århundradena har kyrkans utseende förändrats många gånger. Det 107 meter höga tornet byggdes under åren 1877-1886. Nu, från 2022 till 2025 äger en större renovering rum av just tornet.

Bild: Jörgen Auer
Linköpings domkyrka med sjön Roxen i bakgrunden, en annan tid på dagen. Men sedd från samma fönster. Den här sista bilden är tagen på morgonen när solen kastar sig över Roxen. Och domkyrkan.

Inga kommentarer: