söndag 4 oktober 2009

En bra mix

Bild: Jörgen Auer
En bra mix, eller hur? En annan bra mix var Tom Mix.
Jaha, och vem var det? Jo, en amerikansk skådespelare för länge sedan. Död till och med innan jag föddes. Men jag har sett honom på film, eller i tv-snuttar från någon av hans filmer. Minns inte i vad, men det måste ha varit i en cowboyfilm, ty det var hans gebit. Enligt Wikipedia var han med i mer än 330 westernfilmer.
Han levde mellan 1880 och 1940.
Men än mer sammankopplad med western var för mig Hopalong Cassidy, en påhittad cowboy som det skrevs serietidningar om och som det gjordes filmer om, oftast/alltid med William Boyd i huvudrollen. 50-talet var Hopalongs storhetstid.
Och Buffalo Bill! Nu när jag tänker närmare efter så var det ju han, William Cody som han egentligen hette, och sioux-hövdingen Sitting Bull, som i serietidningar och böcker var min stora introduktion till westernvärlden som fascinerade mig så i min barndom. Cody levde mellan 1846 och 1917 och sägs ha varit världens mest kände person vid sekelskiftet 1900. På film har han gestaltats åtskilliga gånger.
Ja, film ja. John Wayne, Alan Ladd, James Stewart, Henry Fonda, Richard Widmark, med flera, som tonåring såg jag dem en gång i veckan - och alltid var det western. Ja, och så såg jag ju gärna komedier, förstås. Gärna de gamla: Chaplin, Helan och Halvan, Åsa-Nisse. Och sen kom Clint Eastwood. Man skulle kunna säga att jag växlade filmintresse när han även började spela i annat än westerns. Det blev en bra mix av humor, westerns, polisfilmer, krigsfilmer, och till och med romantik vågade han sig på. Fast då var jag förstås vuxen.
I dag ser jag lika gärna tecknad barnfilm som en spännande deckare. Allt som allt - en bra mix.

Inga kommentarer: