torsdag 21 oktober 2010

Fina namn allihop

Eftersom bilderna fortfarande strular för mig namn-droppar jag en stund. Någonting måste man ju ha för sig. Vad sägs om Clint Eastwood? Ett bra namn att börja med. Honom såg jag i tv-serien Rawhide redan i början på 60-talet. My God, det är ju redan 50 år sen. Hur som helst så var det en westernserie, jag gillade sånt.
Pratar man Clintan så kan man väl nämna Slim Pickens, fasen han var ju med i nästan varenda western som spelades in. Men huvudroll? Glöm det, Pickens var den borne birollsinnehavaren, Ofta spelade han kock eller någon som körde en vagn, var kompis till huvudrollen, och han talade en dialekt som man sällan hört. Så talade cowboys på riktigt trodde jag. Men det visade sig att Slim (egentligen Louis Bert Lindley Jr född 1919, död 1983) var född i Kalifornien.
Han medverkade också i filmen Dr Strangelove, och syntes i några westernserier som visades i svensk tv - Gunsmoke och Familjen Macahan. Den senare heter i original How the west was won och Slim Pickens spelade Tap Henry.
En annan Henry hette Källgren i efternamn och kallades för Putte. Han var fotbollsspelare i IFK Norrköping där han gjorde 126 mål på 181 matcher. Jag minns att han ofta gjorde mål på passning från Herbert Sandin och att skjortan ofta hängde utanför. Putte vann tre SM-guld med IFK: 1952, 1956 och 1957. 1958 vann han även allsvenskans skytteliga med 27 mål på 33 matcher, lika många som IFK Göteborgs Bertil Bebben Johansson. Putte spelade åtta landskamper och gjorde på dem åtta mål. 1958 var han med i den svenska VM-truppen vid VM i Sverige och spelade även en match, 0-0 mot Wales. Han blev senare Sveriges första 10 000 kronorsfall när han gick till Norrby i Borås. Han dog 2005, 74 år gammal.
Henry, Henrik, Henrietta, Harry, Harriet, fina namn allihop. Man kan heta Fina, också.

Inga kommentarer: