fredag 29 juni 2018

HST finns även på havet

Bild: Jörgen Auer

Dags för ännu ett företag i transportbranschen i min serie Tradare på svenska vägar. Den här gången blir det HST Groep från Nederländerna som då och då kan dyka upp lite varstans i Sverige och Europa. Jag såg den här bilen på parkeringen vid City Gross i Mantorp.
HST bildades 1978 då tre företag slogs ihop. Initialbokstäverna i de tre företagen gav namnet: Haarman, Smit, Thijssen.
HST håller till i Enschede, har närmare 300 medarbetare och omsätter så där 40 miljoner euro.
Verksamheten innefattar såväl sjöfrakt som flygfrakt och vägtransporter. Även lagerhållning. Hemsida: HST.nl
Det här inlägget är, om jag har räknat rätt, det 60:e i serien Tradare på svenska vägar (men några av dem presenterades långt innan serien startade, bland dem ADR Haanpää (30 oktober 2010 och Blue Water Shipping (3 februari 2017).

torsdag 28 juni 2018

Textila varunamn och termer


Fick tag på den här lilla boken i går. Måhända torr och tråkig. Och ganska svår att ta till sig. Särskilt om man som jag, inte är särskilt intresserad av textil kunskap.


Eller vad sägs om orden här ovan? Jag har aldrig hört dem förut och är tveksam till om jag någonsin får höra dem sägas. Men boken är lite kul att ha eftersom min farfar var en textilens man, med utbildning på Lennings i Norrköping och så småningom verkmästare en kort tid på Laxholmen, Strykjärnet, i Norrköping, senare  teknisk chef på Uddebo Möbeltygs väveri och senare även en chefsposition på Stockholms Bomullsväveri i Sölvesborg.


onsdag 27 juni 2018

Tre år med Mera

I veckans Mera Linköping

Så är det slut. Tidningsbilagorna, tillika gratistidningarna Mera Linköping och Mera Norrköping har gjort sitt. Precis som Mera Västervik, alla tre inom Östgöta Media. De är döda, borta och kommer inte att återuppstå.
Synd. Där fick ju jag tillfälle att göra något roligt. Serien Gatuliv har varit populär har jag förstått och de jag har mött under de 29 reportage det blev har nästan samtliga sagt att de har  sett och läst serien

I veckans Mera Bild

Utöver gatuserien har redaktören Anna Lindén haft förtroende för mig som en av fyra krönikörer. Även den tiden har således nått vägs ände.
Som frilansare har jag kvar uppdrag inom Östgöta Media och fortsätter än så länge att skriva reportage om ridsport. Vad som händer till hösten är ännu för tidigt att säga något om, men jag är i alla fall fortfarande sugen på att fortsätta skriva.

tisdag 26 juni 2018

Izabelle har mycket på gång

I dagens Corren

Så här ser det ut på en av sportsidorna i dagens Corren. Det är från mitt besök på Saxtorp, som jag hintade om häromdan. Där mötte jag 13-åriga hoppryttaren Izabelle Stolth och hennes mamma Ulrika som bor i närheten. Då de har varken stall eller ridhus hemma så har de sina två hästar Steel Flight och River Casanova stallade på Saxtorp.
Izabelle tävlar för Mantorpsryttarna och har redan nått flera stora framgångar. Närmast tävlar hon i Drammen där NM startar i morgon. Där startar hon med Steel Flight. I Falsterbo lite senare startar hon med River Casanova och någon vecka därefter har hon båda med på SM.
Lycka till, Izabelle!


Ormbunken har fått vingar

 Bild: Jörgen Auer
Ormbunken har fått vingar och verkar beredd att lämna gammelskogen där mossa täcker det mesta.

 Bild: Jörgen Auer
Och där är så grönt att tanken drar åt djungel.

Bild: Jörgen Auer
Mossa, träd och grenar formerar sig till djurliknande varelser och det är inte utan att det känns lite skrämmande och spännande att upptäcka den här för mig okända världen som jag hittar någonstans mellan Bäckhult och Breddarp i Kindaskogarna. Dessutom finner jag den oerhört vacker.

måndag 25 juni 2018

Inget VM i dag

Bild: Jörgen Auer

Gjort i dag? Ja, lite av varje, suttit på bryggan bland annat. Men först gjorde jag den. Fotbolls-VM? Har jag  struntat i i dag. Känns bra.
Tydligen tog jag ut mig helt. Det är ingen brygga, utan ett soldäck.

söndag 24 juni 2018

Kostopp vid Ämtefall

 Bild: Jörgen Auer
På hemväg från Bäckhult blev vi hindrade av kor (egentligen en ko och fem tjurkalvar) på Ulrikavägen (vid Ämtefall).

Bild: Jörgen Auer
Vi stannade och tutade lite på dem samt fick dem i alla fall av vägen och in på gårdsvägen och även in på en gräsväg bredvid beteshagen där ganska många artfränder gick och glodde. Och betade.
Efter fem minuter fick vi tag på en äldre man som bor på gården och som kom ut för att få in djuren i hagen igen. 
Han mindes mitt förra besök för något år sen när jag också tvingades stanna för ko på vägen och gick och hämtade honom.
Nu sa jag att det är ju inte så bra med kor på vägen, varpå han svarade: det är nog inte så farligt, bilisterna är så skickliga i dag.

Himmel och rosa

Bild: Jörgen Auer
Vi är så olika. Där någon bara ser himmel och sjö ser andra

Bild: Jörgen Auer
mest en massa gräs vid sjön.

Bild: Jörgen Auer
Och där någon lägger märke till en underbart vacker och ljust rosa fingerborgsblomma, digitalis,

Bild: Jörgen Auer
anser andra att den mörkare varianten är mycket vackrare.
Vad jag tycker? Vem bryr sig? Men i de här bilderna sätter jag himlen högre (så klart) än gräset och ljust rosa är nog strået vassare.


lördag 23 juni 2018

Ydregården överraskade oss

 Bild: Jörgen Auer
Ydregården i Österbymo blev en överraskning för oss. Hit kommer vi tillbaka. Nästa gång för att äta.

Bild: Jörgen Auer
Utsikten bort mot skogarna åt Svinhult är betagande. Och jag vet ju sedan tidigare mopedresor och husbilsresor för Correns räkning hur fint Ydre är.

Bild: Jörgen Auer
Dessutom kan man få bo i en sån här 1700-talsstuga! Det gjorde inte vi, vi var egentligen bara ute efter ett bra ställe att fika på efter att ha varit på loppis i Rydsnäs. Vi tar det i Österbymo, sa vi. Utan att veta var det finns fika på orten. I centrum gissade vi, men fann bara en pizzeria. Som tur var fortsatte vi ett stycke upp på vägen mot Tranås och hittade Ydregården. Där man för övrigt kan spela bangolf,  beachvolleyboll, boule, fika, äta, sova.
Vi drack kaffe och åt toast och glass. Nästa gång tar vi med oss några gäster till och äter gott hos Evalyn och de andra på Ydregården. Jag lovar.


fredag 22 juni 2018

Snart midsommarnatt

Bild: Jörgen Auer
Glad midsommar! 

torsdag 21 juni 2018

Utblick från ett reportage

Bild: Jörgen Auer
Gjort i dag? Sett på fotboll, Danmark-Australien, 1-1. Jag satte mig framför soffan för att titta på Danmark, först och främst. Men mina sympatier övergick till australiensarna som jag tyckte spelade bättre och även skapade fler målchanser. Men Christian Eriksens 1-0-mål var snyggt.
Mera då? Ja-a, jo jag var i väg lite söderut för någon timme eller två för att göra ett reportage till Ryktbart, Correns ridsportserie som brukar publiceras var 14:e dag. Väl på plats tog jag den här bilden över nejden. Och som du ser är det en kyrka längst upp i bildens mitt. Vet du vilken? Vårdnäs.
Alltså befann jag mig på Saxtorp när jag tog bilden. Där träffade jag en ung ryttare som har sina två fina hästar stallade på gården. Vem det är ska jag be att få återkomma till. 
Nu ska jag titta på Frankrike-Peru där jag missat första halvlek (1-0) på grund av att jag tittat på bilderna från Saxtorp. Några blev bra, många andra inte. Men ett reportage blir det. Publiceras troligen på tisdag.

onsdag 20 juni 2018

Sett i och från den gamla boden

 Bild: Jörgen Auer
Gamla fönster, nya utsikter. Om man bara tittar efter ordentligt så kan man se nåt nytt även där man tittat och varit hundratals gånger. I går tittade jag in i den gamla boden i Bäckhult, fylld av diverse skrot och skräp och en och annan hammare och såg. Dock ingen motorsåg, för det har vi ingen. På övervåningen finns två fönster ett åt öster och ett åt väster. Det här är utsikten åt väster, upp mot berget. Den har jag inte tänkt på, jag har så sällan något att göra på övervåningen - det är för resten långt ifrån en våning, mer tjocka stockar som ligger utlagda bredvid varandra och med flera centimeter mellan varje så det kan kännas lite kymigt att gå upp där - så därför har jag inte tänkt på vad man ser eller inte ser. Förrän nu.

 Bild: Jörgen Auer
Undrar hur länge spindelnätet har varit där i fönstret? Och hur gamla är väggstockarna? Boden är säkerligen uppförd någon gång på 1800-talet, kanske ännu tidigare. Fast så länge lever förstås inte spindlar. Å andra sidan kanske själva nätet är äldre än nu levande spindlar i boden.

Bild: Ray Leigh
Den här inte spindeln i nätet, men kanske på nätet? Jaja, skit samma. Bilden tog min vän Ray Leigh när jag hämtade kameran som jag köpt av honom. Bra, tycker jag själv. Ja, både kameran och bilden. Ray var också nöjd. Sa jag tack för kaffet, Ray? Glad midsommar!

tisdag 19 juni 2018

En gran över vägen

 Bild: Jörgen Auer

Se upp i skogarna när det blåser så hårt som i dag. Själv fick jag stanna för den här granen som gått ner över Bäckhultsvägen.

Bild: Inger Auer

Bild: Inger Auer

Min lilla handsåg som jag alltid har med i bilen klarade inte av att ta sig igenom stammen, så det blev att backa tillbaka mot Bäckhult för att hämta en större såg.
En halvtimme försenad anlände vi till 40-årskalas i Kisa. Men vi kom i alla fall fram, det finns de som inte gör det. Så se upp i vindpinad skog.


måndag 18 juni 2018

Grattis, Rune Haraldsson, 100

Bild: Jörgen Auer

I går, 17 juni, fyllde den här mannen 100 år. Jag är glad att jag har fått träffa honom några gånger. Dels när han besökte Corren för att lämna text och resultat från någon orienteringstävling i närheten, dels när han bevistade O-ringen, den stora femdagarstävlingen. 
Rune Haraldsson heter han och han var själv orienterare av god klass. Han orienterar fortfarande och som alltid i Norrköpings AIS färger. Dock har han brutit ett lårben och kan inte vara med i årets O-ringen.
Jag har även skrivit om honom, jag tror att det var från O-ringen i Umeå 1996 och dessutom alltid pratat med honom i presstältet på tävlingen i fråga.
Jag är inte helt säker, men tror att det var Rune som den personalman han var på gummifabriken Goodyear i Norrköping,  som anställde Leif Zerpe och mig när vi som gymnasister sökte jobb på fabriken under ett jullov. Och fy satan som vi slet. Vårt jobb var att ha sönder gamla traktordäck. 
På realskolan på Ljuraskolan var jag även klasskamrat med Runes son Magnus, blivande landslagslöpare i orientering som kom att tävla för Gustavsberg efter Nais.
Ett försenat grattis, Rune. Det har alltid varit ett nöje att träffa dig. Om du undrar över bilden så tog jag den i Örebro 2010. På O-ringen, förstås.


söndag 17 juni 2018

En transport från Verona

 
Bild: Jörgen Auer

Det har gått en tid sedan jag senast (1 juni) presenterade ett företag i min serie Tradare på svenska vägar, föranledd av att jag tycker det är så enormt många transporter ute och far. Men de behövs väl, antar jag. För att vi ska handla.
Och nu är det dags igen. På parkeringen vid City Gross i Mantorp såg jag den här bilen från Mesaroli logistica som hör hemma i Italien, närmare bestämt i Trevenzuolo, Verona. Ett familjeföretag som startades på 1950-talet och som i dag kör över hela Europa, företrädesvis livsmedel. Antalet anställda i december 2017 sägs enligt  hoovers.com vara 116 och årsomsättningen 63,9 miljoner US-dollar.
Hemsidan hittar du här

lördag 16 juni 2018

Första bilderna med Nikon

 
 Bild: Jörgen Auer
Första bilden med en för mig ny kamera (en Nikon D700) blev så här. En väldoftande schersmin, Philadelphus, i vår trädgård i Mantorp. Känner du? Kameran köpte jag av Ray Leigh som tagit fantastiska bilder med den. Men han har så många kameror att han kunde tänka sig bli av med en.

 Bild: Jörgen Auer
Ja, jag vet. Vindskivorna behöver bytas. Det får väl bli nu i sommar, då? Men det är inte därför som jag har tagit bilden, utan för att visa kamerans kvalitet. Eller för att jag ska lära mig kameran.

Bild: Jörgen Auer
Ganska bra resultat, tycker jag och funderar på vad första betalda jobb med kameran kan tänkas bli. Troligen nästa Ryktbart till Corren. Vi får se. Fler bilder blir det. Kanske både från min gamla kompis Canon EOS 1100D och min nya Nikon D700.

fredag 15 juni 2018

Tre reportage i sommarbilagan

 Ur Correns sommarbilaga 2018
Jag fick tjata mig till det, men tre reportage blev det i alla fall från min penna till årets sommarbilaga i Correns och NT:s regi. Jag har lite svårt att förstå varför de inte ligger på och frågar om jag kan och vill medverka. De vet ju vad de får efter så många år och reportage runt om i Östergötland. Visst, jag är inte anställd och det kostar en ringa peng att hyra mig för uppdrag nu när jag är pensionär och frilansar, men jag vet att jag är en billig utgift och så mycket sämre är jag inte.
Jaja, tre uppdrag blev det i ett soligt och majklätt Östergötland: kajak med Linköping Kajak här ovan.

 Ur Correns sommarbilaga 2018
Äventyrsgården i Ulrika.

Ur Correns sommarbilaga 2018
Och vandring på Omberg. Märkligt dock att det blev dragning på färgmässigt sämsta bilden som jag bara skickade med som utfyllnad och hade tänkt mig en tvåspaltare. Det fanns fler bilder än de här och jag hade helst sett en vandringsbild som den stora. Så blev det dock inte.

torsdag 14 juni 2018

Multiarenan börjar ta form

 Bild: Jörgen Auer
Vad nu? Vad händer på Mantorptravet? Jo, det är den blivande multiarenan som kommit så här långt. Kul.

 Bild: Jörgen Auer
Här ska det bli hästhoppning med mera är det tänkt. En huvudbana 100x80 meter och en framridningsbana 70x30 meter håller på att anordnas nu i etapp 1 och det är meningen att banorna kommer att hyras ut till ridklubbar för träning och tävling.
I etapp 2 kommer även en islandshästoval att byggas.

Bild: Jörgen Auer
Intressant. Och roligt, om du frågar mig. För det är klart att det borde gå att utnyttja utrymmet till annat än trav. Innerplan är ju gigantisk. Travbanan förlängs också till 1200 meter från nuvarande 1000.

onsdag 13 juni 2018

Norsholm - en badort?

Bild: Jörgen Auer
Norsholm, platsen för en stor gemensam flygplats för Linköping och Norrköping? Låt gå för det, men varför inte satsa på orten som badort? Gör det. Roxen ligger och väntar. Så  även kanalen som här, men på båtar.

tisdag 12 juni 2018

Lite till om Stall Siverholm

I dagens Corren
Så här trevlig såg dagens förstasida del B ut i Corren. Med min bild från Örsvik, Tidersrum och syskonen Siverholm, Evelina och Daniel, hoppryttare båda två. 

 Bild: Jörgen Auer
Örsvik ligger visserligen ett stycke från de stora vägarna, men också underbart vid sjön Ören. Något som 20-årige Daniel tycker överväger när han valt mellan att söka sig ifrån hembygden och bosätta sig på en något större ort eller bo kvar. Han valde det senare alternativet för att han trivs med lugnet och harmonin på landet. Här känner han sig hemma. Och det är han ju, förstås.
- Jag tycker helt enkelt att det är skönt på landet. Skönt att ha koll på läget också, här vet jag var hästarna är och kan se hur de mår.

 Bild: Jörgen Auer
Storasyster Evelina, 23, däremot har flyttat till Linköping och trivs med livet där. Men allt som oftast är hon hemma på gården för att hälsa på föräldrarna Malin och Jonas och för att rida, förstås. Evelina har gått 1,30 med sin häst Rubin och hoppas bli stabil på den höjden innan hon vill gå upp på 1,40. Vid mitt besök blev det tårta, en godbit som blivit över efter ett kalas dagen innan för att fira Evelinas examen från en marknadsutbildning i Linköping.

Bild: Jörgen Auer
Tillsammans gick vi sedan upp till stallet och utebanan. Något ridhus finns inte på Örsvik, utan under vintersäsongen blir det träning hos hemmaklubben Kinda ridklubb, där för övrigt mamma Malin är flitigt sysselsatt.Hon har ridbakgrund, hon också och har tävlat i fälttävlan och dressyr.

I dagens Corren
Så här presenterades reportaget på sportsidorna och jag tror att Daniel är ganska nöjd med resultatet. Precis som han är över sina egna resultat (dock inte alla) hittills i år. Hästen på bilderna i tidningen heter Lauren Bacall , är 17 år och Daniels förstahäst. 
- Målet är att ta ett föl på henne. Om ett år, tror jag.
Då blir det fler djur i familjens lantbruk, således. I dagsläget finns ett 60-tal djur, med 25 kor och lika många unga tjurar inräknade. Korna går på familjens andra gård, Kopperarp. Varken där eller på Örsvik räknar man förstås in vildsvinen i djurbesättningen. Vildsvin finns det gott om i omgivningarna och även jag fick se en sugga med kultingar. Men jag hade inte fått syn på dem om inte Lauren Bacall hade larmat. Hon såg dem direkt borta i skogsbrynet, eller om hon kände doften av dem. Därav tidningsrubriken.

måndag 11 juni 2018

Från Drögen och Ören

De här bilderna är från den varma gårdagen. Först var det morgon, dagen brukar ju börja så, sen varmt så in i helvete och ibland såna heta dagar kan man se i syne. Men inte jag! Jag är så van att röra mig i naturen att jag gör det naturligt. Småskraken har jag sett förut, likaså sädesärlan - naturligtvis - och bergsdraken ser jag ofta, även om det är första gången jag ser den som en drake. Kanske var jag lite yr i alla fall.
Vildsvinen däremot har jag garanterat aldrig sett tidigare. Jo, jag har sett vildsvin, men inte just precis de här. För jag har aldrig tidigare varit på Örsvik vid sjön Ören dit jag tog mig för ett reportage till Ryktbart. Där träffade jag familjen Siverholm, tack för tårta!, och hade en trevlig pratstund med de två hoppryttarna, syskonen Evelina och Daniel. Men hade det inte varit för Lauren Bacall så hade jag inte sett svinen. Lauren jobbar som ridhäst på Stall Siverholm och blev väldigt rak i kroppen när hon kände doften av suggan och alla kultingarna och stod sen och stirrade på dem en bra stund. 



Bild: Jörgen Auer
Småskrake - Drögen

 Bild: Jörgen Auer
Mindre krake (sädesärla) - Bäckhult, Drögen

 Bild: Jörgen Auer
   Bergsdrake - Bäckhult, Drögen

Bild: Jörgen Auer
Svinkrake - Örsvik, Ören

söndag 10 juni 2018

Fler bilder från Motalabesök

Bild: Jörgen Auer
Lördag: Kvällssolen flödade

Bild: Jörgen Auer
och gjorde Motalabron glödande.

Bild: Jörgen Auer
Motala Verkstad speglade sig i Göta kanal (nej, nu blir det ingen vers)

Bild: Jörgen Auer 
 fotograf Åke Karlsson guidade förtjänstfullt under en travers

Bild: Jörgen Auer
Det var nästan som om vi läste i en bok

Bild: Jörgen Auer
och imponerades, bland annat av detta lok,

Bild: Jörgen Auer
Rundradiomuseet besökte vi även, där Henrik Gedda visste mest
Ulrik Svedin guidade också och Therese Trogen och Anna Lindén var bäst på fest