torsdag 18 april 2024

Fan, det var ju så fint!

Bild: Jörgen Auer
Alltså: det var ju så fint i förrgår. Solen spred sitt milda ljus över åkrar och äng, över skogar och blomstersäng. Låt vara att den sistnämnda inte kommit så långt än, men nog börjar det gro lite överallt.

Bild: Jörgen Auer
Mer än så faktiskt. På Uljebergs marker hittar man nu den rara och fridlysta backsippan som jag läser en hel del om på blomsterlandet.se. Pulsatilla vulgaris är latinska namnet och förra året utsågs den tydligen till årets perenn. Undrar om den vet om det? Backsippa förekommer oftast i den färgkombination jag lyckats fånga, men kan också vara rödare eller dra sig mot vitt. Alla sorterna finns att köpa i handeln och lär vara lättodlad. Blomman kommer tidigt om våren, en av de tidigaste perennerna. Den kan bli 20 centimeter hög. Kallas för oxeöron i Småland och yxner i Västergötland.

Bild: Jörgen Auer
Påsken kom tidigt i år. Långt före påskliljorna vid gamla ödetorpet Fridhem, Uljeberg som blommar nu och lyser upp tristessen.        

Bild: Jörgen Auer
Något man ser varje dag på Uljebergs säteri är hästar. Antingen betandes eller som här i träning runt säteriets egen travbana där Jesper Hedqvist och Jessica Åhs har sin verksamhet liksom även Göran B Andersson och Julia Andersson. Dock tror jag att den som är på bilden här är Marie Andersson, Jespers mamma.

Bild: Jörgen Auer
Ibland står hästarna och smyger nyfiket på en mänsklig besökare också. Följer intresserade vart och ett av våra steg. För mig är det en fröjd att se djuren i naturen. Ja, så som även växterna.

Bild: Jörgen Auer
Och så detta! Torsdagens tråkiga, nu trista vita nederbörd som vi i och för sig visste skulle komma enligt väderleksrapporterna. Men ändå! Ett bakslag så det kändes. Aj, aj, aj.

Inga kommentarer: