torsdag 25 juli 2024

Vem var jag på den tiden?



Bild: Jörgen Auer
Det händer att jag funderar. Oftast kring födelse och död. Ĺivet.
Vem vore jag om jag levt i en annan tid? En fråga jag ofta ställer mig och försöker få någorlunda ordning i.  Ta Jesu tid, till exempel. Vem hade jag varit då? Vilken roll hade jag spelat i dåtidens samhälle?
"Jesus och de tolv lärjungarna kom gående i flock. Simon fråm Asmara fick plötsligt för sig att visa de andra sina färdigheter i hopp. Han hade på lediga stunder, och de var många, övat sig att hoppa både högt och långt. Han visste att Sebulon från Saba var skicklig längdhoppare och en av favoriterna till den ärofyllda slutsegern i Orientens Pärla, egentligen Orientaliska spelen, men omdöpt efter den enorma pärla som tilldömdes den idrottsman som nått bästa resultat under spelen. Simon ville utmana honom.
Nåväl: Simon var utom tvivel en bra hoppare, även om Tomas hade sina tvivel. Fast det hade han ju alltid, förstås. Den här speciella dagen, det var den 25 juli år 29 vid Genesarets sjö, solen stod högt på himlen, vinden vilade, luften dallrade i hettan. Jag slår vad två dukater att du inte kan hoppa längre än vad busken där är lång, sa Tomas.
- Den där! Ha, skrattade Simon och tog fart. Som en gasell liksom flög han fram och Jesus och de andra förundrades över hans snabbhet. Aldrig till förne hade de skådat något liknande. Då hände något besynnerligt och märkvärdigt. Just som han nådde busken fattade densamma eld!
Det blev ett annorlunda hopp. Simon satsade allt han hade i sin spänstiga kropp, flaxade med armarna, spände lår- och vadmuskler till det yttersta, bristningsgränsen, och flög över den brinnande busken såväl höjd- som längdmässigt. Apostlarna och den 13:e åskådaren jublade och skrek och kramade om varandra innan de rusade fram för att hylla dagens hjälte. Deras vita kjortlar fladdrade."

Bild: Jörgen Auer
Och jag, Jörgen från Asambra var mannen som från en position i ett fyrtorn 40 meter från busken såg det fantastiska hoppet och kunde beätta om det.

Inga kommentarer: