måndag 18 mars 2019

Prysselkopf och Auer

Schlockerstein, heter någon så?
Jag ska kolla. Google, google, google.
Nä, inte hittade då jag nån sån på Google.
Men Prysselkopf?
Nä, inte det heller.
Vad sjutton! Har det blivit fel på Google? Allt går ju att hitta där? Jag kanske har stavat fel? Försöker därför med annan stavning.
Schluckerstein? Nä, men ordet schlucker finns tydligen i tyskan och lär betyda stackare, om det är släkt med schluck vet jag inte riktigt, men schluck finns och betyder klunk.
Prüsselkopf, då? Nä, där verkar det kört. Prüssel däremot finns det flera som heter i efternamn.
Auer? Jajamen. Det finns en här. Liksom på flera håll i Sverige, USA och Kanada. Ännu mera vanligt i Finland och allra mest förekommande i Österrike och Tyskland.
Apropå Auer så ser jag en fråga på släktforumet Rötters anbytarforum om en Auer som skulle ha varit lejonvaktare i Stockholm. Kan det verkligen stämma?
Jo då. Frågan får svar av en Elisabeth Thorsell som skriver så här:
Han vaktade lejon, som fanns på Lejonslätten på Djurgården, som var ungefär där Biologiska Museet nu ligger. Lejonen kom till Stockholm 1648, som en gåva till drottning Kristina efter belägringen av Prag, och man fortsatte att ha lejon där fram till 1792 , då det sista sköts. Det hade varit en gåva till Gustaf III från Marocko. (Djurgårdsvandringar, av Björn Hasselblad).
Auer heter dessutom en ort i Italien, på tyska vill säga, På italienska heter den Oro och ligger i Sydtyrolen, och är i storlek ungefär som Mantorp. 2015 bodde där strax under 3 700 personer.

Inga kommentarer: