lördag 2 mars 2019

Rune Haraldsson är död

 Arkivbild (2010): Jörgen Auer
En skogens och ordens man har gått ur tiden. Norrköpingsbon Rune Haraldsson, orienterare sedan urminnes tider och även deltagare i O-ringens 100-årsklass, har gått ur tiden. Norrköpings AIS var hans klubb sedan 1940-talet och han kom som vuxen och när han bildat familj att bosätta sig i ett av de trevliga radhusen på det 1954 färdigbyggda Ljura. Rune jobbade som personalman på gummifabriken Goodyear och hans son Magnus, blivande landslagslöpare för Gustavsberg, hade jag äran att vara klasskamrat med på Inbyggda Realskolan på Ljura. IRA Ljura.

Arkivbild: Jörgen Auer
Men det var som orienterare och orienteringsskribent Rune Haraldsson blev känd. Som veteranorienterare deltog han i ett flertal VM och reste Europa och världen runt. Han skrev för såväl NT som Corren, även långt upp i åren. Så här såg han ofta ut när han satt i presstältet och tittade på målgången och väntade på löpare att intervjua. Ibland frågade han om jag behövde hjälp att hitta någon eller tipsade om någon för Corren intressant deltagare som jag kanske hade missat eftersom han/hon tävlade för annan klubb utanför vårt spridningsområde.
Jag vill bli lika pigg som du när jag är 92, sa jag till honom vid O-ringen 2010. Och Rune visste hur jag skulle göra för att kunna bli det. "Ut i skogen och spring", sa han. Rune blev 100 år.

Inga kommentarer: