fredag 8 mars 2019

Vykort från Karl Johans park

Vykort avsänt 1910
Visst ser det väl fint ut? Om än tomt och ödsligt och inte alls lika grönt och frodigt som vi är vana vid nu för tiden. Men då såg Karl Johans park i Norrköping ut så här, där på andra sidan Oskar Fredriks bro, i dag Saltängsbron. Det rosa huset är troligen det ullmagasin som låg där senare "Postettan" skulle uppföras 1916.


Vykort avsänt 1924
Kortet ungefär från samma plats som det första vykortet. Dock några år senare, se på parken, och taget ifrån något rum lite längre österut på hotellet. Och nu är ullmagasinet borta och ett nyare och högre hus uppfört, invigt 1916.

Vykort avsänt 1924
Här är Posthuset från en annan vinkel, sedd från Bråddgatan.

Vykort avsänt 1924
Här har parken vuxit till sig och postettan ståtar praktfullt intill Standard hotell. Karl Johan på sin sockel blickar in mot Norrköpings centrum.

Vykort avsänt 1923
Den här bilden är säkert tagen inifrån Posthuset ut mot parken.

Vykort avsänt 1924
Ungefär som förra vykortet, fast kolorerat.

Vykort avsänt 1924
Parken från annan vinkel, in mot kungastatyn och Standard Hotell där bakom längs Drottninggatan.

Vykort avsänt 1923
 Här är Karl Johans park sedd från norr, från stationssidan. Som synes av kortet hette parken till en början Järnvägsparken. Eller var det kanske bara den norra delen av parken som hette så?

Vykort avsänt 1924
Och här är just en bild inifrån den blomstrande Järnvägsparken ut mot Norra Promenaden och den 1866 uppförda centralstationen.

Vykort från 1922
Det här är andra änden av parkerna mellan Centralstationen och Motala ström, vid Karl Johans torg och det 1784 uppförda Ringborgska huset.
Alla de här visade vykorten, utom det översta, är skickade till min farmor Magdalena under de år hon bodde i Finland 1920-1925.

Inga kommentarer: