måndag 5 mars 2012

Konstansvarig

Bild: Jörgen Auer
I dag har jag varit konstansvarig på Correns Stadsliv - det känns stort (vi är ju ändå så många som 2 som håller på med Stadsliv och Jan Christer var rejält avundsjuk). I alla fall gick jag runt i Linköping och fotade konstverk. Här ses en del av Gottfrid Larssons mästerverk Sjöjungfru och sjöhästar (i alla fall kallades det så från början) som står i Järnvägsparken, här med Park Hotell i bakgrunden. Men det här verket, som skapades på 1920-talet, ska förstås helst ses på sommaren då sjöhästarna sprutar vatten på sjöjungfrun - det är ju en fontän, Gud bevar's. Så den här bilden kommer nog aldrig i tidningen. Vi väntar tills åtminstone våren är här och vattnet sprutar.

För resten: det där med sjöjungfru blev visst inte så mycket av, men arbetsnamnet var sådant. I dag kallas konstverket i stället för Dekorativ kvinnofigur - och det är det ju. I folkmun kallades verket länge för "Damen med loppan" på grund av hennes kroppsvridning och armrörelser, man tänkte att hon kanske kliade sig mot loppor som ju var lite mer vanligt förekommande på 20-talet.
Gottfrid Larsson ja, det är ju han som ligger begravd på kyrkogården i Vallerstad där även en version av hans staty Såningsmannen finns (1949) . En annan, mer känd, står utanför Östgöta Nation i Uppsala (1946). Gottfrid föddes 1875 och dog 1947 och fick trots sin stora talang och skickliga yrkeskunskaper finna sig i att vara "den ständiga tvåan" efter Carl Milles. I Vadstena finns ett skulpturmuseum på Skänningegatan 9, kallat Gottfrid Larssongården.
Ur träningsdagboken: 40 minuters styrketräning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Har funderat på huruvida vi behöver en bitr.konstchef på Stadsliv.

jcp

Auer sa...

Ja!Som högste ansvarige utnämner jag, nej dubbar jag härmed Jan Christer Janko Persson till bitr konstchef på Stadsliv.

Chefen