onsdag 13 februari 2013

Om surbullar

Ur Corren 9 februari 2013
Kom på att jag har glömt att visa den här roliga rubriken från Correns ovetenskapliga test av semlor häromdagen. De som jobbar på Corren och som vet att jag är född och uppvuxen i Norrköping tycker att det var väldigt roligt med surbulle (för det är jag på bilden). Och så kallas ju Norrköpingsbor ibland. Uttrycket har dock inte det minsta att göra med att personer från Norrköpings skulle vara sura på något sätt, nej det är gammalt uttryck från de tider då Norrköping var Sveriges Manchester och det fanns flera textilindustrier i stan. Yllearbetarna kallades surbullar, antagligen för att fabrikerna kallades "bullan" och när de tågade hemåt över Skvallertorget och nedför Västgötagatan efter arbetsdagens slut i den så kallade bullaparaden stod en sur doft av vått ylle omkring dem. De var surbullar.
 Bullan sägs komma av den bullriga miljö som textilfabrikerna utgjorde. Andra tror sig veta att det var många unga kvinnor som jobbade i fabrikerna och att många av dem blev gravida - de fick "en bulle i ugnen".
 

2 kommentarer:

Unknown sa...

vart kommer denna fakta ifrån? finns det någon källa?

Auer sa...

En av källorna är Björn Horgbys bok Surbullestan (1989), utgiven på Carlsons Bokförlag.
Se även http://norrkopingprojekt.wordpress.com/historia/norrkopings-industrihistoria/textilindustrin/surbullestan/

bulle i ugnen minns jag inte var jag hittade, men jag googlade väl runt som man brukar. Eller om jag hittade det i någon av de många böcker jag har om Norrköping.