måndag 18 februari 2013

En gammal kriminalhistoria

Ur Corren 21 september 1898
Vid letande i gamla nummer av Corren hittar man ett och annat som kan vara värt att notera. Som den här cykelstölden till exempel. Hade den skett i dag hade den knappast blivit föremål för en artikel eftersom det stjäls så många cyklar. Men då, 1898, ansågs det anmärkningsvärt. Men om man någonsin fick tag i den misstänkte förövaren, den före detta gardisten och skomakeriarbetaren förtäljer inte historien.
Inte den gången, vill säga. För i Östgötaposten (1895-1917) kan man i oktober samma år hitta text som förklarar en hel del, och tidningen hade klarat vad jag inte gjort - hittat texten i Corren.
Velocipedtjufven Wandland, hvilken natten till den 18 sistlidne September bortstal en velociped från snickaren Carl Molin i Jägersberg och en amerikansk studsare från hemmansegaren Gustaf Eriksson i Lonstorp, Hällestads socken, sitter nu i säkert tarvar å Faluns fängelse. Med den stulna velocipeden hade det lyckats Wandland att praktisera sig upp till Dalarnes norra gräns. Som maskinen emellertid säkerligen blifvit illa åtgången af den långa ridten, passade W. på och stal en annan velociped, som han påträffade i en s. k. timmerkoja, och med hvilken han sedan fortsatte färden mot Norge. Molins maskin lemnade han qvar i kojan, och har denna sedan tagits i förvar af vederbörande länsman. I anledning af denna bytesaffär eftersattes Wandland, som också greps å en stor skog ej långt från Elfdalen. Han var nu gående, men velocipeden hade han gömt i skogen och den blef sedermera påträffad. Under af vederbörande länsman hållet förhör, erkände Wandland, hvilken der i orten varit efterlyst för stölden i Hällestad, att han tillgripit icke allenast velocipederna, utan jemväl den förutnämnda studsaren, hvilken sistnämnda han dock bortbytt mot en dubbelbössa, som dock sedan i sin tur af honom blifvit såld. W. lär dessutom hafva erkändt att han begått någon stöld i Göteborg år 1895. Den häktade afbidar nu ransakning för stölden i Dalarne. Derefter få vi förnya bekantskapen med honom här i Hällestad, skrifver en meddelare derifrån till Ö. C.
 

Inga kommentarer: