lördag 2 februari 2013

Det där är väl ingen fyr

Bild: Jörgen Auer
AGA står det på den stora behållaren och min första tanke är: eh, Aga, visst var väl det en fyr? Men det där på taket är väl ingen fyr? Och har jag inte hört talas om en agaspis, också? Jo.
AGA, Aktiebolaget Gasackumulator, grundades 1904 och är stakt förknippat med uppfinnaren och Nobelpristagaren Gustaf Dalén och liksom han känt för sin fyrteknik. Men företaget gjorde också spisar, biograflampor till filmprojektorer, radioapparater, och sände radioprogram innan Radiotjänst (Sveriges Radio) hade fått monopol på radiosändningar i Sverige. Även gas till lustgas och utrustning för narkos fanns i produktionen.
I dag då? Nu är det industrigaser som gäller, gaser som används till kylning, uppvärmning, kraftproduktion, och som spelar en viktig roll i metallurgiska processer, kemiindustri, läkemedelsindustri, forskning och utveckling.
Gasol! Just det, gasol, också. Vi använder ju gasol på landet och det är ju på de tunga gasflaskorna som jag sett Aga-namnet. Och så nu på en industri i Mantorp där det antagligen står för avkylningen. Ganska snyggt på bild är det också - vitt och rött.
Om Gustaf Dalén kan nämnas att han fick Nobelpriset i fysik 1912 samma år som han blivit blind efter en explosion vid test med acetyléntuber. Han fortsatte dock jobba på Aga där han var VD från 1909. Antagligen en mycket populär sådan eftersom han gjorde en rad förbättringar för de anställda. Han skänkte även en stor del av Nobelprissumman till de anställda på Aga genom utdelning av en extra veckolön. Han instiftade också en fond på Chalmers tekniska högskola. Gustaf Dalén dog i cancer 1937, 68 år gammal.

Inga kommentarer: