tisdag 5 februari 2013

Längtan bakåt - och framåt

Bild: Jörgen Auer
Ibland, fast bara ibland, längtade han bakåt i tiden. Som nu när han stod vid fönstret och tittade ut över stan. Han såg Sankt Larskyrkans torn och kom ihåg hur vackert och högtidligt det alltid såg ut soliga vinterdagar. Det var väl nåt med snö och kontraster, tänkte han där han stod i matkön och drömde sig bort. Varför kunde det inte alltid vara soligt och vackert? Å andra sidan skulle man väl inte tycka det var vackert då om man såg det jämt och ständigt.
Det var värst vad de tog lång tid på sig framför honom i kön i dag. Och snackade mycket. Skrattade. Vad var det som var så roligt? Nej, han ville inte lyssna. Han ville titta ut igen, drömma sig bort. Bakåt.
Han blev mindre. Och mindre. Liten. Ett barn.
Nu stod han i fönstret på Ljura i Norrköping. Albrektsvägen låg tyst. Inte en bil syntes. Eller hördes ens. Det var vinter. Isigt. Eller packad snö var det nog. Några pojkar han kände var redan ute på gatan och spelade landhockey. Det smällde när klubborna träffade varandra. Pojkarna tjoade och skrattade.
Jag går ut, sa han.
Var försiktig, ropade hans mamma. Det kan komma en bil.
Hahaha, han skrattade. Inte i dag, mamma, det är ju söndag. Bensinransonering.
Han visste att det var för att det var bråkigt i något annat land långt bort, som det blev ont om bensin också i Sverige. Det var kris i ett land och kanske var det krig. Han visste inte riktigt. Kris och krig, så lika de lät. Suezkrisen, stod det i NT/ÖD. 
Jo, men det finns de som har tillstånd att köra på söndagar, sa mamma.
Så var det. Men de var inte så många och alla körde inte Albrektsvägen. Och kom det någon bil när killarna spelade landhockey så kunde de väl tuta. Svårare var det inte. Hej då, mamma.
Vad står du och drömmer om? Lunchen är ju snart slut, skynda på lite, sa nån bakom honom och han väcktes ur sin dagdröm. Det var hans tur. Han sköt brickan framåt. Det skulle bli gott med mat. Efter maten skulle han nog ta sig en promenad i Linköping. Han längtade redan ut.
   
Published with Blogger-droid v1.7.4

Inga kommentarer: